Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;-Συνταγή για μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι!

25η Μαρτίου, ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και διπλών εορτασμών, αφού εκτός από την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους μετά την Επανάσταση του 1821, γιορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Παρελάσεις, ευχές και το τραπέζι βάζει κι αυτό τα γιορτινά του, έχοντας σε πρώτο πιάτο τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Καταλύοντας τη νηστεία της Σαρακοστής, την 25η Μαρτίου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, αφού γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ένα χαρμόσυνο γεγονός στη θρησκευτική χριστιανική ιστορία και παράδοση. Γιατί, όμως, έχει καθιερωθεί ο μπακαλιάρος ως το επίσημο πιάτο της 25ης Μαρτίου;

Η εξήγηση είναι αρκετά απλή. Λόγω της αδυναμίας των περισσότερων κατοίκων της χώρας και κυρίως αυτών που ζούσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα να αγοράσουν φρέσκο ψάρι, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η ιδανική επιλογή, αφού μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Εκτέλεση

1. Διαλέγουμε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρούμε από την προηγούμενη την πέτσα και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες. (Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12-24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφού ξαλμυρίσει (δοκιμάζουμε), το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά κι αφαιρούμε τυχόν κόκαλα.

2. Σε ένα μπολ φτιάχνουμε το κουρκούτι μας. Χτυπάμε το αυγό με το ανθρακούχο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό μέτριο, ούτε σφιχτό ούτε αραιό. Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για 30΄ να παγώσει.

3. Στη συνέχεια τον ανακατεύουμε καλά και βουτάμε μέσα ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω γύρω.


Για 4 μερίδες

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου