Είναι τελικά ασφαλής η στέβια; Ποιο είδος της είναι καλό να τρώμε;

Έχει γίνει τόσος ντόρος τον τελευταίο καιρό με τη στέβια που αποφάσισα να την βάλω λίγο στο μικροσκόπιο και να βρω εκείνη που μπορούμε άφοβα να τρώμε και να βάζουμε στον καφέ και τα γλυκά μας.

Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι εθιστική, περιέχεται σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και συντελεί στο να πάρεις κιλά, στην κατάθλιψή σου και στο να αρρωστήσεις. Έρευνες έχουν δείξει πως τρώνε ετησίως 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη επομένως είναι σούπερ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι άρχισαν να κυκλοφορούν και άλλες γλυκαντικές ουσίες οι οποίες είναι, όμως, φυτικές. Μιλάω για τη στέβια! Είναι, όμως, τόσο ασφαλής όσο μας λένε; Μάθε εδώ όλη την αλήθεια.

Τι είναι η στέβια

Πρόκειται για ένα φυτό που μεγαλώνει κυρίως στην Νότια Αμερική και του οποίου το εκχύλισμα είναι 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Παρόλα αυτά δεν αυξάνει την ινσουλίνη του αίματος στον οργανισμό μας και αυτός είναι ο λόγος που έγινε τόσο δημοφιλής.

Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζεις είναι πως όταν πρωτοκυκλοφόρησε η στέβια ως φυτό απορρίφθηκε από τον επίσημο Οργανισμό Φαρμάκων και απαγορεύτηκε η χρήση του από τον άνθρωπο. Όταν, όμως, λίγο αργότερα ήρθε μια μεγάλη εταιρία αναψυκτικών και πρότεινε το ίδιο συστατικό αλλά σούπερ επεξεργασμένο (πέρασε από 40 βήματα επεξεργασίας το φυτό για να φτάσει στην τελική του μορφή) προκειμένου να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε κάποια από τα προϊόντα της, ο Οργανισμός Φαρμάκων επέτρεψε τη χρήση της. Ύποπτο ή νομίζω;

Πώς να επιλέξεις το σωστό είδος στέβια;

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να απολαύσεις το γλυκό αυτό φυτό χωρίς να πάρεις όλα τα χημικά που του πρόσθεσαν στην πορεία. Να τι μπορείς να κάνεις:

Αγόρασε ένα φυτό στέβια για τη βεράντα ή τον κήπο σου ή βρες online αγνά φύλλα στέβια και κάν’τα μόνη σου σκόνη χρησιμοποιώντας κάποιο μύλο μπαχαρικών ή γουδοχέρι.

Όταν επιλέγεις προϊόντα που περιέχουν στέβια παρατήρησε να γράφει στα συστατικά πως περιέχεται ολόκληρο φύλλο στέβια και όχι από εκχύλισμα.

Πρόσθεσε στο τσάι και τον καφέ σου φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα στέβια. Να θυμάσαι πως τα φύλλα στέβια είναι μόνο 30-40 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και όχι 200 φορές όπως συμβαίνει με το εκχύλισμα.

Φτιάξε το δικό σου εκχύλισμα στέβια ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή:

Υλικά: 1 φλ.τσ. φύλλα στέβια, οργανική βότκα

Εκτέλεση: Αποξήρανε τα φύλλα αφήνοντάς τα στον ήλιο για 12 ώρες.

Βάλ’τα σε ένα γυάλινο βάζο και ρίξε μέσα τόση βότκα όση χρειάζεται για να καλυφτούν τα φύλλα.

Άφησε τα φύλλα στη βότκα για 24 ώρες.

Φίλτραρέ τα. Για να αφαιρέσει το αλκοόλ από το ζουμί ζέστανέ το σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά χωρίς να βράσει.

Μετέφερε το υγρό σε ένα γυάλινο μπουκάλι και κράτα το στο ψυγείο σου για 3 μήνες.

Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου