Έξω από τη ζώνη ασφαλείας…

Το να ανέβεις επίπεδο στη δουλειά σου, τη σχέση σου, τα οικονομικά σου, σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να βγεις έξω από τη μέχρι τώρα ζώνη ασφαλείας σου. Να υπερβείς το οικείο και το γνώριμο που μέχρι τώρα μπορούσες να ελέγχεις, να βιώνεις και να νιώθεις ασφαλής.

Ακόμα κι αν αυτό το οικείο σε αδικούσε, σε υποβίβαζε ή σε βασάνιζε, ήταν το δικό σου οικείο, που άντεχες μέσα σε αυτό να υπάρχεις και να διαχειρίζεσαι. Ήταν αυτό μέσα στο οποίο είχες συνηθίσει να ζεις για μήνες ή και για πολλά χρόνια… εγκλωβισμένος αλλά ήσυχος ότι αυτό είναι ελεγχόμενο και δεν κρύβει μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις… μια χρυσή φυλακή ψευδούς ασφάλειας. Και αυτό είναι πράγματι δύσκολο για πολλούς να το αποχωριστούν.

Αποχωρίζομαι το παλιό, σημαίνει αποχωρίζομαι ένα κομμάτι ή πλευρά του εαυτού μου που δεν με εξυπηρετεί πια και που χρειάζεται να γίνει έτσι για να με βελτιώσω. Να με αναβαθμίσω. Αποχωρίζομαι το παλιό σημαίνει με αξιολογώ καλύτερα, για να μπορέσω να έχω καλύτερη αυτο-εικόνα και αυτο-εκτίμηση κάνοντας ένα νέο βήμα προς τα εμπρός, με καλύτερα εσωτερικά εφόδια.

Σημαίνει έτσι, ότι πρέπει να με δω και αλλιώς, να με αναγνωρίσω στην ολότητά μου, να με αποδεχτώ με ό,τι και αν δω ή βρω για μένα, να με σηκώσω από εκεί που βρίσκομαι και να με περπατήσω με δύναμη και τόλμη παρακάτω, αναζητώντας κάτι καλύτερο και κάτι ανώτερο.

Η ανάληψη αυτής της ευθύνης για αλλαγή και αυτοβελτίωση, σημαίνει φυσικά οδυνηρό ξεβόλεμα, άγχος, αγωνία για το άγνωστο, προσπάθεια και συνεχή αφοσίωση στις νέες αποφάσεις, κάτι που αυξάνει το στρες και κάνει τους περισσότερους να αναρωτιούνται αν τελικά αξίζει τον κόπο…..
Ναι, είναι πολλά και ασήκωτα αρκετές φορές για κάποιους όλα αυτά μαζί, ειδικά για αυτούς που δεν έχουν διδαχθεί από μικρή ηλικία να πιστεύουν στον εαυτό τους και στην εσωτερική τους δύναμη, ή έχουν ξεχάσει πώς να το κάνουν, ή όταν τα σημεία των καιρών τους καταβάλουν από πολλές μεριές, ή όταν δεν υπάρχει υποστήριξη από το περιβάλλον τους. Πολλές φορές είναι λίγο απ’ όλα.

Και είναι πράγματι δικαιολογημένοι, όταν μέσα σε όλα όσα χρειάζεται να κάνουν, είναι βασικό και απαραίτητο να βρουν την πίστη στον εαυτό τους και την αυτοπεποίθησή τους ούτως ώστε να μη τα παρατήσουν μπροστά στα πρώτα εμπόδια και δυσκολίες. Χρειάζονται εσωτερική ενδυνάμωση και εμψύχωση. Παρακίνηση με αγάπη, και υποστήριξη με αλήθεια.

Όχι χαϊδεύοντας αυτιά, αλλά κατανοώντας και συμβουλεύοντας με διάκριση και αφήνοντας χώρο και χρόνο για συνειδητοποίηση στον άλλον, διευκολύνοντάς τον να βρει ο ίδιος δρόμους και τρόπους. Όχι αναμασώντας ατέρμονα το παρελθόν, αλλά χτίζοντας μια ισχυρή γέφυρα στο παρόν για το μέλλον. Όχι υποδεικνύοντάς του συγκεκριμένες πεπατημένες, αλλά δίνοντας εφόδια και γνώση τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τον ίδιο κατά βούληση.

Μη ξεχνάμε πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός και η αλλαγή επιπέδου του έρχεται στον δικό του προσωπικό του χρόνο. Οι τρόποι πολλοί αλλά δεν ταιριάζουν όλα σε όλους, γιατί το επίπεδο συνειδητότητας του καθένα είναι διαφορετικό.
Έτσι, μια συνεργασία μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή, –είτε λέγεται συμβουλευτική, είτε ψυχανάλυση, είτε life coaching, είτε Theta Healing κλπ,– θα πρέπει να είναι μια συνεργασία κατανόησης και αγάπης, εμπιστοσύνης και υποστήριξης. Ο δρόμος για την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση ξεκινά σχεδιάζοντας ένα μονοπάτι αισιοδοξίας και ελπίδας για τον καθένα που αναζητεί ώθηση και βοήθεια, όχι ψεύτικης, αλλά πιο πραγματικής από ποτέ άλλοτε! Η βάση, η αρχή και η πορεία ως το τέλος της ζωής, είναι η αγάπη στον εαυτό, η σύνδεση με όλα όσα είναι ο καθένας μέσα του και η σύνδεση με όλα όσα υπάρχουν.

Είναι η ευκαιρία του θεραπευόμενου να μάθει να αυτοθεραπεύεται σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να εξαρτάται μόνιμα από συμβούλους, θεραπευτές και δασκάλους. Είναι η ευκαιρία του να βρει έτσι τον υπέροχο και δυνατό εαυτό του, να συμφιλιωθεί και να συνδημιουργήσει με όλες τις καλές δυνάμεις του σύμπαντος, να εμπιστευτεί τον εαυτό του, τις επιθυμίες του, τα όνειρά του, να βρει την αποφασιστικότητα και την εσωτερική έμπνευση που χρειάζεται, ούτως ώστε να βγει έξω από τη ζώνη ασφαλείας του και να ανοιχτεί στο νέο, στο καλύτερο, σε αυτό που θα τον εξελίξει και θα τον προάγει σε όλα τα επίπεδα!

Τελικά, ναι! Για να βγεις έξω από τη ζώνη ασφαλείας σου, χρειάζεσαι και συμμάχους και βοηθούς και υποστηρικτές και φίλους και… και… Αλλά τι πιο όμορφο και ζωτικό από το να μάθεις να είσαι πρώτα εσύ για σένα όλα αυτά, να σε βοηθάς, να σε στηρίζεις, να σε νοιάζεσαι να σε προστατεύεις, να σε εξελίσσεις όπως εσύ επιλέξεις;

Το αξίζουμε όλοι αυτό! Γιατί όχι και ‘συ; Ξανασκέψου τα όνειρά σου, τις επιθυμίες σου και τους μικρούς ή μεγάλους στόχους σου και τότε θα καταλάβεις τι αξίζεις να ζεις και πόσα μπορείς να κάνεις και να φτάσεις.

Και να θυμάσαι πως ποτέ δεν θα είσαι μόνος-η! Όταν θα μπεις στο μονοπάτι της αλλαγής και της εξόδου από τη ζώνη ασφαλείας σου, θα συναντάς πάντα τους κατάλληλους ανθρώπους και ευκαιρίες για να σε πάνε ένα βήμα παραπέρα. Έχε τα μάτια, τα αυτιά σου και τη καρδιά σου ανοιχτή, διέκρινε και εμπιστέψου. Και όλο το σύμπαν θα είναι εκεί, να συνομωτεί θετικά για σένα. Όχι ότι θα είναι όλα εύκολα και ρόδινα, αλλά ακόμα και τα δύσκολα θα είναι ένα βήμα προς τη γνώση, προς τα εμπρός, και προς τα πάνω, με πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο πια.
Όλα αυτά που επιθυμεί η ψυχή σου σε περιμένουν. Και είναι εφικτά αν εσύ το αποφασίσεις ότι σου αξίζουν. Κάνε το πρώτο βήμα και βρες τον κατάλληλο πρώτο βοηθό. Μια κινέζικη παροιμία λέει: «Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος εμφανίζεται μπροστά του!»

Ξεκίνα. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά! Ξεκίνα όμως… Γιατί η ζωή δεν είναι ατελείωτη…
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου