Τα κατοικίδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς!

Ολοένα και περισσότερες είναι οι έρευνες, που καταδεικνύουν τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων στη ζωή του ανθρώπου. Πέρα από καλή και πιστή παρέα, τα κατοικίδια είναι φύλακες της υγείας μας. Πλέον και επίσημα οι επιστήμονες το λένε: Τα κατοικίδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους!

Τα κατοικίδια μειώνουν τις πιθανότητες καρδιοπάθειας

Σύμφωνα με τη τελευταία έρευνα του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, που δημοσιεύτηκε στο Reuters, είναι πολλά οφέλη ενός ιδιοκτήτη κατοικίδιου. Αρχικά, έχει μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιου τύπου καρδιοπάθεια, που σημαίνει ότι σχετίζεται με λιγότερη παχυσαρκία, καθώς επίσης με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) και χοληστερόλης.

Τα κατοικίδια μειώνουν το στρες

Μελέτησαν πάνω από 5.200 ενήλικες και διαπίστωσαν πως όσοι είχαν στο σπίτι τους κάποιο ζώο ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, κάτι που είναι πολύ καλό για την υγεία. Παράλληλα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια δρουν ηρεμιστικά για τον κάτοχό τους, μειώνοντας το στρες του. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που τα ζώα χρησιμοποιούνται βοηθητικά σε προγράμματα ψυχοθεραπείας. Αυτό που συμβαίνει βιοχημικά στον οργανισμό εξηγεί την αλλαγή στη διάθεση: Η κορτιζόλη, ορμόνη του στρες, μειώνεται και η παραγωγή σεροτονίνης είναι γεγονός.

Οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά

Ύστερα από 20ετή μελέτη προέκυψε πώς οι άνθρωποι που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν γάτα, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα. Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ιδιοκτήτες σκύλων, φάνηκε πώς όσοι έχουν σκύλο και παθαίνουν έμφραγμα, οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι εξαιρετικά υψηλές.

Από την άλλη πολλοί ψυχίατροι στις ΗΠΑ «συνταγογραφούν» σκύλους σε όσους πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη. Και αυτό διότι στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη τους λείπει η αίσθηση ότι κάποιος τους αγαπάει.

Τα κατοικίδια ωφελούν τον εγκέφαλο

Ένας τρόπος για να είναι οι άνθρωποι ψυχολογικά και νοητικά πιο υγιείς, είναι η κοινωνικοποίησή τους. Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την τάση να συζητούν μεταξύ τους, ακόμη και για θέματα που δεν έχουν καμία αξία, και αυτό είναι ευεργετικό και για την ψυχή και για τον εγκέφαλο.

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου