Τζίντζερ: Να τι θα συμβεί στο σώμα σου αν το φας για ένα μήνα…

Η πιπερόριζα, δηλ. το γνωστό σε όλους μας Τζίντζερ, είναι ένα από τα υλικά που δεν πολυχρησιμοποιώ στην κουζίνα. Μπορεί να ευθύνεται το γεγονός πως δεν το έχουμε και τόσο στην διατροφική μας κουλτούρα, παρά το ότι ακούμε συνέχεια για το θαυματουργό τζίντζερ!

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά!

Το τζίντζερ το συναντάς στο σούπερ μάρκετ αλλά δεν το τολμάς να το βάλεις στο καλάθι σου. Το ομολογώ πως και εμένα με δυσκολεύει αυτή η περίεργη ρίζα αλλά σήμερα θα σου τι θεραπεύει!

Κατά της γρίπης

Tο τζίντζερ μειώνει τον πυρετό, τη ρινική συμφόρηση και τους πόνους στις αρθρώσεις που προκαλούνται λόγω της γρίπης. Αν έχετε κάποιο κρύωμα, μειώνει την πίεση στο στήθος που προκαλείται από την συσσώρευση βλεννογόνων. Αυτό ισχύει και για όσους πάσχουν από ιγμορίτιδα και ρινική συμφόρηση.

Κατά πεπτικών προβλημάτων

Το Τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμό στον γαστρεντερικό σωλήνα. Μπορεί να διεγείρει το σάλιο και με αυτό να επιστρέψει στις τροφές και τα υγρά να ταξιδεύουν ομαλά και με ασφάλεια.

Κατά της ναυτίας

Όσες είναι εγκυμονούσες και έχουν πρωινή αδιαθεσία, καθώς και όσοι ακολουθούν θεραπεία κατά του καρκίνου, αισθάνονται ναυτία. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τζίντζερ για να τους βοηθήσει να περιορίσουν αυτό το πρόβλημα.

Τζίντζερ κατά του πόνου

Το τζίντζερ μειώνει τον πόνο των μυών κατά 25% και επιπλέον μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη, μέρα με τη μέρα, του πόνου των μυών.

 Κατά της καρδιακής νόσου

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ κοινός και μόνο 2 g σκόνης τζίντζερ καθημερινά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του σακχάρου μέχρι και 10% σε μια περίοδο 12 εβδομάδων. Τα καρδιακά προβλήματα και οι παθήσεις μπορούν να μειωθούν επίσης κατά 10%.

Για χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης

3 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ δόθηκαν σε 85 άτομα και η καθημερινή τους χρήση μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης. Η μείωση της χοληστερόλης σας συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.

 Ως αντικαρκινικό

Έχει ερευνηθεί η επίδραση του τζίντζερ σε διάφορους τύπους καρκίνου. Η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά έδειξε ότι υπήρξε μείωση των μορίων και των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Η γήρανση του εγκεφάλου είναι φυσική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ, του οποίου οι αντιοξειδωτικές και βιοδραστικές ενώσεις του, μπορούν να αναστείλουν την γήρανση του εγκεφάλου και μαζί με αυτόν να βελτιώσουν το χρόνο της μνήμης και της αντίδρασης.

Κατά της κακοσμίας του στόματος

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος. Το τζίντζερ αναζωογονεί το στόμα μετά από τα γεύματα και καθώς αυξάνει την παραγωγή σάλιου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που έχουν πάντα ξηρό στόμα.

Αν θέλεις να καταναλώσεις ωμή τη ρίζα τζίντζερ, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα

Αρχικά πλύνε και καθάρισε το καλά. Στη συνέχεια, τρίψε το ή κόψε το σε κύβους για να το προσθέσεις σε σούπες, σάλτσες ή βραστά (με αυτό το τρόπο δεν το τρως ωμό). Μπορείς να μουλιάσεις μια αποξηραμένη ρίζα σε νερό, ζωμό ή χυμό και να την προσθέσεις στις συνταγές σου. Μπορεί επίσης να είναι συνοδευτικό στο σούσι καθώς και σε άλλα εξωτικά πιάτα.

Το ξίδι χρησιμοποιείται συχνά για τη παρασκευή πίκλας από τζίντζερ. Για τη διατήρησή του, μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ζάχαρη, αλάτι μαζί με ξίδι, ή λάδι. Μπορείς επίσης να το τρίψεις και να το προσθέσεις σε γλυκά, κάρυ, τηγανητά, κάθε είδους αρτοσκευάσματα και σε σάλτσες ή να το κρυσταλλοποιήσεις, βράζοντας το σε νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίξτε το και σε μια κατσαρόλα προσθέστε τρεις κουταλιές της σούπας νερό και τρεις κουταλιές της σούπας ζάχαρη και βάλε το να βράσει μέχρι εξατμιστεί όλο το νερό.

Η πιο κοινή εναλλακτική για την κατανάλωση του είναι σε μορφή αφεψήματος.

Είναι όμως ελαφρώς πικρό. Θα χρειαστείτε περίπου 85 ml τζίντζερ, 700 ml νερό και μια γλυκαντική ουσία της επιλογής σας (όπως η στέβια, το μέλι, σιρόπι σφένδαμου ή μαύρη ζάχαρη). Πλύνε και στέγνωσε καλά τη ρίζα, καθάρισε τη φλούδα και κόψε τη σε λεπτές φέτες. Βράσε νερό, πρόσθεσε το τζίντζερ και άφησέ το να βράσει για μερικά λεπτά.

Άλλη μια επιλογή είναι να βάλεις τη ρίζα σε ένα μπολ και να ρίξεις καυτό νερό μέχρι να το καλύψεις. Άστο έτσι για 5 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση στράγγιξέ και κατανάλωσέ το. Αρκετοί άνθρωποι προσθέτουν και φέτες από λεμόνι ή χυμό από λεμόνι, κυρίως όταν έχουν κάποιο κρύωμα. Για επείγουσες περιπτώσεις, μπορείς να το καταναλώσεις ωμό ή σε τρίμματα.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου