Με σφραγίδα του οικογενειακού γιατρού η είσοδος σε νοσοκομεία.

Μεγάλες ανατροπές και 3.000 προσλήψεις στην Υγεία

Ο οικογενειακός γιατρός είναι συστατικό στοιχείο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το νομοσχέδιο που δίνεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.


Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος και παιδίατρος. Κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) θα διαθέτει οικογενειακό γιατρό, με πληθυσμό ευθύνης περίπου 2.000 ατόμων.

Ο πολίτης θα πρέπει να εγγραφεί στην ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός γιατρός θα είναι εκείνος που θα τον παραπέμπει, εάν χρειαστεί, σε εξειδικευμένο γιατρό και σε νοσοκομείο.

Η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, ακόμα και για τις κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών.

Μέχρι τον Ιούλιο θα αναπτυχθούν οι πρώτες 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και οι 239 που προβλέπει ο σχεδιασμός, σε 65 αστικά κέντρα, τα οποία έχουν επιλεγεί με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά.

Το δίκτυο ανάπτυξης των ΤΟΜΥ θα καλύπτει περίπου το 30% του πληθυσμού, ενώ το υπόλοιπο 70% θα καλυφθεί με τις συμβάσεις που θα υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς. Οι ΤΟΜΥ θα αποτελούν το πρώτο επίπεδο της ΠΦΥ και το δεύτερο θα αποτελούν τα Κέντρα Υγείας, ενώ όλες οι δομές θα διασυνδέονται με τα νοσοκομεία.

Σε πρώτη φάση θα προσληφθούν, μέσω ΑΣΕΠ, 3.000 επαγγελματίες υγείας με διετείς συμβάσεις εργασίας και με δυνατότητα διετούς παράτασης, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι γιατροί του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας.

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ (από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους) για το πρώτο στάδιο, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη της ΠΦΥ, το κόστος θα είναι τριπλάσιο.

Οι 1.300 οικογενειακοί γιατροί που θα προσληφθούν και θα στελεχώσουν τις 239 νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σε συνεργασία με τους γιατρούς των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου και τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, θα ελέγχουν την κυκλοφορία των πολιτών μέσα στις δομές του ΕΣΥ, ελέγχοντας κυρίως τη ροή προς τα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχίσει να γίνεται μέσω των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, των απογευματινών ιατρείων και των Επειγόντων.

Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι οικογενειακοί γιατροί των ΤΟΜΥ παραπέμπουν κατά προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου και στα νοσοκομεία τους πολίτες για περαιτέρω διάγνωση, παρακολούθηση, θεραπεία ή νοσηλεία. Οι ιδιώτες, συμβεβλημένοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, μπαίνουν στη διαδικασία «σε περίπτωση που υπάρχει αντικειμενική αδυναμία για κάλυψη από το Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο Αναφοράς. Τότε οι ΤΟΜΥ θα παραπέμπουν τους λήπτες υπηρεσιών υγείας σε συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ».
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου