Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό με παράδοση, με φοβερή γεύση αλλά και μια είναι από τις μεγαλύτερες ενδείξεις της ελληνικής φιλοξενίας: δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που με το που ζητήσεις τον λογαριασμό και να σε περιμένει ένα ζεστό κομμάτι σιμιγδαλένιας απόλαυσης για το ευχαριστώ που μας τιμήσατε. Αν λοιπόν αγαπάτε κι εσείς πολύ τον χαλβά και θέλετε μια πιο υγιεινή και διατροφικά πλούσια εκδοχή του, η συνταγή αυτή είναι για σας. Αντικαθιστόντας τη ζάχαρη με μέλι, το ηλιέλαιο με λάδι καρύδας και πρόσθέτεις σπόρους κολοκύθας, που είναι πλούσιοι σε Zinc και διάφορες μορφές της βιταμίνης Ε, καθώς και αποξηραμένα γκότζι μπέρι, για βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Υλικά 120 γραμμάρια λάδι καρύδας 200 γραμμάρια σιμιγάδλι 280 ml μέλι 500 ml νερό 1 κλαράκι κανέλας ξύσμα πορτοκαλιού 10 κομμάτια γαρίφαλο 1 χούφτα σπόρους κολοκύθας 1 χούφτα γκότζι μπέρι ή κράνμπερι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και προσθέτουμε το μέλι και τα αρωματικά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και μετά από 2-3 λεπτά κλείνουμε το μάτι. Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα λιώνουμε το λάδι καρύδας και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πάρει χρώμα. Μόλις έχει αρχίσει ελαφρά να ροδίζει, αφαιρούμε από το σιρόπι το γαρίφαλο και την κανέλα και σιγά σιγά ρίχνουμε το σιρόπι στο σιμιγδάλι (αυτό είναι το σημείο που θα αρχίσει να βγάζει καπνούς). Ανακατεύεις μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και στο τέλος προσθέτεις τους σπόρους κολοκύθας, γκότζι μπέρι ή κράνμπερι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε φόρμα!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!
Υλικά 120 γραμμάρια λάδι καρύδας 200 γραμμάρια σιμιγάδλι 280 ml μέλι 500 ml νερό 1 κλαράκι κανέλας ξύσμα πορτοκαλιού 10 κομμάτια γαρίφαλο 1 χούφτα σπόρους κολοκύθας 1 χούφτα γκότζι μπέρι ή κράνμπερι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και προσθέτουμε το μέλι και τα αρωματικά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και μετά από 2-3 λεπτά κλείνουμε το μάτι. Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα λιώνουμε το λάδι καρύδας και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πάρει χρώμα. Μόλις έχει αρχίσει ελαφρά να ροδίζει, αφαιρούμε από το σιρόπι το γαρίφαλο και την κανέλα και σιγά σιγά ρίχνουμε το σιρόπι στο σιμιγδάλι (αυτό είναι το σημείο που θα αρχίσει να βγάζει καπνούς). Ανακατεύεις μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και στο τέλος προσθέτεις τους σπόρους κολοκύθας, γκότζι μπέρι ή κράνμπερι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε φόρμα!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου