ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΟΛΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ!!

Βρισκόμαστε στα Βλάχικα της Βάρης, στην ταβέρνα των αδελφών Χουντάλα, το όνομά της είναι «Ταβέρνα ο Τσολιάς». Τα Βλάχικα είναι μία περιοχή η οποία έχει πάρα πολλές ταβέρνες, μία από αυτές που ξεχωρίσαμε και μας άρεσε πάρα πολύ ο εσωτερικός της χώρος είναι η «Ταβέρνα ο Τσολιάς», η οποία είναι στα Βλάχικα της Βάρης, στον αριθμό Λεωφόρος Βάρης 45. Βρισκόμαστε με τον πατριάρχη, ας πούμε της, οικογένειας, γιατί η ταβέρνα είναι οικογενειακή, δηλαδή τη δουλεύει η οικογένεια -να σκεφτείτε ότι μέχρι και η γυναίκα του μαγειρεύει- και αποφασίσαμε να πάρουμε μία συνέντευξη από τον πατριάρχη της οικογένειας. Καλημέρα σας, τι κάνετε;
μπαρμπα-Γιάννης: Καλά, δόξα σοι ο θεός. Και εσείς καλά;

PARENTHESIS: Είμαστε πάρα πολύ καλά, έχουμε ξεκινήσει μία δουλειά εδώ και λίγο καιρό, ένα site το οποίο λέγεται brizoles.gr και ασχολείται αποκλειστικά και μόνο γύρω από την αγορά του κρέατος. Θα θέλαμε να μας πείτε μερικά πράγματα γύρω από το καλό κρέας και, ας πούμε, όχι τα μυστικά σας, απλά και μόνο να ενημερώσουμε το κοινό μας. Να ξεκινήσουμε με το σουβλιστό αρνί, γιατί η Βάρη ουσιαστικά ξεκίνησε να έχει σουβλιστά αρνιά όλο το χρόνο και όχι μόνο παραδοσιακά κάθε Πάσχα. Θα θέλαμε να μας πείτε τα μυστικά του σουβλιστού αρνιού δηλαδή.
μπαρμπα-Γιάννης: Δηλαδή το πώς γίνεται ή πως πρέπει να είναι πιο μαλακό κ.λπ.;

PARENTHESIS: Πώς γίνεται, πως ψήνεται το αρνί, ποια είναι η διαφορά του αρνιού από το κατσίκι, πώς πρέπει να γίνεται πιο τρυφερό.
μπαρμπα-Γιάννης: Το πώς ψήνεται, αγαπητό μου παιδί, είναι ανάλογα πόσο το κατέχει κάθε άνθρωπος. Αν το σουβλίσεις, να το δέσεις καλά πρώτα από όλα, για να μη σου γυρίζει τρελά όταν το βάλεις επάνω, να το σφίξεις. Μετά, το βάζεις επάνω στη φωτιά και το βάζεις ψηλά, να πάρει λίγο ζεστασιά, να σιγοζεσταθεί και μετά το κατεβάζεις πιο χαμηλά και πιο χαμηλά, ανάλογα με τη φωτιά που έχεις κιόλας. Αν είναι πολύ δυνατή η φωτιά, δε θα το βάλεις επάνω, να σου αρπάξει, να καεί. Ανάλογα με τη φωτιά το χαμηλώνεις και μόλις δεις ότι αρχίσει και σπάει στις πλάτες του και στα μπούτια του, αρχίζεις μετά και το ανεβάζεις λίγο πιο ψηλά, αν δεν έχεις να το σερβίρεις εκείνη την ώρα. Αν έχεις, όμως, κόσμο, που πρέπει να το σερβίρεις εκείνη την ώρα, το έβγαλες και το έκοψες.



PARENTHESIS: Δηλαδή, το αρνί το καλό το σουβλιστό, για να γίνει πολύ καλό, πρέπει να το ξεκινήσεις από ψηλά και να το κατεβάζεις σταδιακά.
μπαρμπα-Γιάννης: Να το κατεβάζεις σταδιακά ώσπου να γίνει, ναι. Το ίδιο και το κατσίκι βέβαια. Βέβαια, το κατσίκι έρχεται λίγο πιο στεγνό, αν το πάρεις που λένε ότι έχει πιο λίγη χοληστερίνη, επειδή αυτό τρώει και κλαράκι, δεν τρώει όπως η προβατίνα, που την ταΐζουν με διάφορους καρπούς κ.λπ.

PARENTHESIS: Δηλαδή, ουσιαστικά η διαφορά του αρνιού με το κατσίκι είναι η τροφή που τρώει;
μπαρμπα-Γιάννης: Ναι, η τροφή που τρώει και το έχει και στο αίμα του το κατσικάκι.

PARENTHESIS: Ακριβώς.
μπαρμπα-Γιάννης: Κι εγώ όταν τα φυλούσα επάνω στα βουνά, στην Τρίπολη...

PARENTHESIS: Ήσασταν βοσκός;
μπαρμπα-Γιάννης: ...όλο στα βράχια.

PARENTHESIS: Ωραία, έχουμε πετύχει δηλαδή τον κατάλληλο άνθρωπο, να μας κατατοπίσει πλήρως. Ευχαριστούμε πολύ.
μπαρμπα-Γιάννης: Να είσαι καλά παλικάρι μου, να είσαι καλά.



PARENTHESIS: Τώρα θα μας πείτε τα μυστικά, θα μας πείτε για την μπριζόλα τη μοσχαρίσια. Μπριζόλες μοσχαρίσιες υπάρχουν πολλές, υπάρχουν οι μπριζόλες οι μοσχαρίσιες οι γάλακτος, υπάρχουν οι σπαλομπριζόλες, δεν τα ξέρουμε και όλα, γι’ αυτό ρωτάμε να μάθουμε, εσάς.
μπαρμπα-Γιάννης: Κοίταξε να δεις, μπριζόλες, είτε χοιρινές είτε μοσχαρίσιες, υπάρχει η σπαλομπριζόλα, η οποία προς τα επάνω πηγαίνει, κατά την πλάτη, και υπάρχει και το κόντρα, που είναι από εκεί που τελειώνει το παΐδι και πηγαίνει προς τα κάτω, μέχρι το μπούτι, αυτό είναι το κόντρα μπριζόλα που λέμε, και το άλλο είναι η σπαλομπριζόλα, που πηγαίνει μπροστά. Το θέμα του ψησίματος θέλει πολλή προσοχή, όχι κάρβουνο πολύ δυνατό, να το βάλεις επάνω και να το αρπάξει και να μείνει μέσα ωμό, και ανάλογα πώς το θέλει και ο πελάτης, εκεί τουλάχιστον είμαστε ανάλογα με την προτίμηση.

PARENTHESIS: Ναι, βέβαια, πάντα ό,τι θέλει ο πελάτης.
μπαρμπα-Γιάννης: Αν το θέλει ζουμάτο, είναι και πολλοί που το θέλουν αλά γαλλικό, με αίμα μέσα...
PARENTHESIS: Άψητο.

μπαρμπα-Γιάννης: ...ένα από επάνω, ένα από κάτω και βγαλ’ το.

PARENTHESIS: Ωραία, τώρα να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Έχουμε ακούσει, δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια, δηλαδή ό,τι ακούγεται ποτέ δεν ξέρεις αν είναι αλήθεια, μπορεί να σου το πει μόνο κάποιος άνθρωπος που είναι της δουλειάς, όπως είστε εσείς, ότι για να γίνουν οι μπριζόλες τρυφερές στα κάρβουνα, βάζουν μαζί με το αλάτι κάποιο φάρμακο για να γίνουν πιο μαλακές. Ισχύει αυτό το πράγμα, εσείς ξέρετε κάτι;
μπαρμπα-Γιάννης: Αυτό εμείς δεν το έχουμε ποτέ δοκιμάσει, να σου πω την αλήθεια, αγαπητό μου παιδί, ούτε όμως και το ξέρω, να σου πω την αλήθεια. Κι εγώ έχω ακούσει, όπως είπες, ότι κάποιοι μπορεί να έκαναν τέτοια δουλειά, αλλά εμείς δεν το έχουμε δοκιμάσει, γιατί δεν ξέρουμε πρώτα από όλα τι είναι εκείνο που θα βάλεις να το μαλακώσει. Η δουλειά είναι, όταν το πάρεις, να το ξέρεις αν είναι μαλακό ή δεν είναι μαλακό, όπως είναι, για παράδειγμα, το αρνάκι του γάλακτος, το μικρό, που είναι μαλακούλι και το βάζεις επάνω και γίνεται λουκούμι. Είναι και η προβατίνα, που είναι πεντανόστιμη πράγματι, αλλά θα σου βγει, όμως, σκληρή. Ή θα φας νοστιμιά προβατίνα και θα είναι και σκληρή στο δόντι ή θα φας το αρνάκι που γίνεται λουκουμάκι.

PARENTHESIS: Ωραία, τώρα που αναφέρατε για προβατίνα, έχουμε ακούσει και μας έχει πει χασάπης, δεν ξέρουμε αν ισχύει, χασάπης μας το έχει πει, οπότε υπάρχει περίπτωση και να ισχύει, ότι η προβατίνα είναι τρυφερή από τη μία μεριά, δηλαδή η προβατίνα δεν κοιμάται ποτέ, λένε, από τη μεριά της καρδιάς.
μπαρμπα-Γιάννης: Γενικώς, όλα τα ζωντανά, δηλαδή και η προβατίνα και το μοσχάρι και το αρνάκι.

PARENTHESIS: Δηλαδή, από τη μεριά που ξαπλώνουν τα ζώα, εκείνη η μεριά τους είναι πιο σκληρή;
μπαρμπα-Γιάννης: Ξαπλώνουν και το πιέζουν, από τη δεξιά μεριά.

PARENTHESIS: Αληθεύει δηλαδή αυτό.
μπαρμπα-Γιάννης: Αληθεύει αυτό.

PARENTHESIS: Ότι η μια πλευρά του ζώου είναι πιο σκληρή από την άλλη.
μπαρμπα-Γιάννης: Ναι.

PARENTHESIS: Ωραία, μάλιστα.
μπαρμπα-Γιάννης: Ναι.

PARENTHESIS: Ωραία, μας αρέσει, γιατί το μαθαίνουμε και από κάποιον άνθρωπο που είναι από το 1958 στη δουλειά, θα έχει ψήσει εκατομμύρια μπριζόλες και αρνιά, φυσιολογικά, οπότε μας αρέσει που το ακούμε από εσάς. Τώρα θέλουμε να μας πείτε μερικά πράγματα για τη χοιρινή μπριζόλα. Χοιρινές μπριζόλες έχετε;
μπαρμπα-Γιάννης: Βέβαια, χοιρινές μπριζόλες και χοιρινό κομμάτι από το λαιμό, που είναι πιο μαλακό του χοιρινού, που γίνεται το εξοχικό που λέμε. Το κοντοσούβλι βασικά γίνεται από αρνιά, από ζυγούρια ή από προβατίνα, το μπροστινό κομμάτι, που το βάζουν στη σούβλα και το φέρνεις κομμάτια-κομμάτια αυτό. Αλλά το χοιρινό αυτό που σου λέω, που το ονομάζουν και κοντοσούβλι εδώ, είναι το εξοχικό το λεγόμενο.

PARENTHESIS: Μάλιστα.
μπαρμπα-Γιάννης: Που το παίρνεις από το καλύτερο μέρος του χοιρινού, από το λαιμό, και το βάζεις στη σούβλα και γίνεται λουκούμι. Εδώ ειδικά, σε εμάς, έρχονται και το ζητούν, σαν σπεσιαλιτέ να σου το πω έτσι.


PARENTHESIS: Μάλιστα.
μπαρμπα-Γιάννης: Και την μπριζόλα τη διαλέγεις, αλλά συνήθως το χοιρινό είναι μαλακό, η μπριζόλα του.

PARENTHESIS: Ωραία. Το πιο καλό μέλος του χοιρινού, καταλαβαίνω, μάλλον θα είναι το ψαρονέφρι, έτσι μου λένε.
μπαρμπα-Γιάννης: Το ψαρονέφρι, ναι.

PARENTHESIS: Το πιο μαλακό είναι.
μπαρμπα-Γιάννης: Το βουνόψαρο, που τους λέω εγώ.

PARENTHESIS: Δηλαδή είναι το φιλέτο του...
μπαρμπα-Γιάννης: Το φιλέτο του χοιρινού, όπως είναι το φιλέτο του μοσχαριού, ναι.

PARENTHESIS: Ωραία. Να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο. Πολύς κόσμος προτιμάει να φάει τη μπριζόλα του τη μοσχαρίσια, προτιμάει να φάει το σουβλιστό του το αρνί, αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που το αποφεύγουν το χοιρινό, γιατί λένε ότι τα χοιρινά, εκεί που εκτρέφονται, εν πάση περιπτώσει, τρώνε...
μπαρμπα-Γιάννης: Απορρίμματα και τέτοια.
PARENTHESIS: ...απορρίμματα και τέτοια. Αυτό νομίζω ότι, άσχετα με το τι τρώει κάθε ζώο, όλα τα ζώα έχουν πεπτικό σύστημα, οπότε και κάτι βρώμικο να φάει το ζώο υπάρχει πρόβλημα τελικά;
μπαρμπα-Γιάννης: Δεν υπάρχει πρόβλημα, παλικάρι μου, με αυτό. Άλλωστε, δεν τα αφήνουν, εκείνοι που εκτρέφουν τα χοιρινά έχουν ταΐστρες, έχουν δηλαδή μέρη στα οποία ρίχνουν τον καρπό.

PARENTHESIS: Δηλαδή, ελέγχονται όλα αυτά.
μπαρμπα-Γιάννης: Ναι, ρίχνουν το καλαμπόκι του, ρίχνουν την τροφή που έχει να φάει το χοιρινό και, τοποθεσίες-τοποθεσίες, θα πάει το καθένα να βάλει τη μούρη του να φάει μέσα από τον καρπό του, δε θα πάει να φάει άλλα. Και κακώς το έχουν πει, δεν ξέρω ποιος το έχει πει αυτό, κακώς το έχουν πει αυτό.

PARENTHESIS: Ωραία, μιλάμε πάντα για αυτά που ακούγονται. Τώρα θέλω να σας πω μία εμπειρία δική μου. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ το κοκορέτσι, όταν ήμουν μικρός, η μητέρα μου μού έφτιαχνε κοκορέτσι και θυμάμαι ότι την παρακολουθούσα και, για να φτιάξει το κοκορέτσι ήταν κυριολεκτικά ιεροτελεστία. Δηλαδή, έπλενε τα εντεράκια, όταν τα έπλενε από τη μία μεριά τα γύριζε και τα έπλενε και από την άλλη. Κάθε φορά που έτρωγα όταν τελείωνε το κοκορέτσι, που έκανε να το φτιάξει πάνω από δύο-τρεις ώρες, ήταν πεντανόστιμο και, το κυριότερο, δεν είχε την παραμικρή μυρωδιά. Εσείς θα μας πείτε πώς φτιάχνεται το κοκορέτσι και από τι αποτελείται και πώς το φτιάχνετε;
μπαρμπα-Γιάννης: Το βασικό του είναι τα μεζεδικά που θα περάσεις στη σούβλα, να είναι καθαρά. Η συκωταριά, όπως την παίρνεις από το αρνί, έχει διάφορα επάνω, έχει πετσούλες, έχει πράγματα, έχει τα λαρύγγια του κ.λπ. Όμως, να υπολογίσεις, εμείς, για παράδειγμα, παίρνουμε 15 κιλά συκωταριά, τα 10 θα μπουν στη σούβλα, τα άλλα πέντε είναι φύρα. Δηλαδή, θα μείνει το γλυκαδάκι, το νεφρούλι, το συκωτάκι, το πλεμονάκι, η καρδούλα, βασικά πράγματα που θα μπουν μέσα, και λίγη μπόλια για να μπορέσει να το κρατά γλαρό και μετά θα μπει το εντεράκι του να τυλιχτεί.

PARENTHESIS: Μάλιστα. Και τα κάνετε όλα αυτά εσείς.

μπαρμπα-Γιάννης: Ναι.

PARENTHESIS: Δηλαδή, το πλένετε, τα γυρίζετε...
μπαρμπα-Γιάννης: Ιεροτελεστία, όπως είπες.
PARENTHESIS: Ιεροτελεστία.
μπαρμπα-Γιάννης: Βέβαια, δεν είναι απλό το κοκορέτσι.
PARENTHESIS: Θα μας μιλήσετε λιγάκι και για το εξοχικό, τι είναι ακριβώς το εξοχικό και τι είναι το κοντοσούβλι, που δεν ξέρει ο κόσμος;
μπαρμπα-Γιάννης: Το κοντοσούβλι είναι ή από αρνάκι, από ζυγούρι ή προβατίνα, κομμάτια, ή κόβει από τα μπροστινούλια, τη σπάλα που λέμε, το χεράκι, ή κόβει και κομμάτια από το μπούτι και το βάζει στη σούβλα και το φέρνει γύρω-γύρω, ώσπου να ψηθεί, να μαλακώσει, να γίνει ωραίο, αυτό είναι το κοντοσούβλι. Το εξοχικό γίνεται από χοιρινό, όπως σου είπα, ειδικά από το λαιμό. Και από μπούτι μπορείς να βάλεις, αλλά είναι στεγνό, είναι στυφό από το μπούτι, προτιμότερο είναι να βάλεις από το λαιμό, δηλαδή μέσα από την πλάτη και μέχρι το λαιμό, γιατί ο σβέρκος του χοιρινού είναι κοντούλης, είναι μικρός, δεν έχει μεγάλο λαιμό, αλλά πιάνει μέχρι από μέσα από την πλάτη.
PARENTHESIS: Ωραία. Να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο, η πανσέτα;
μπαρμπα-Γιάννης: Η πανσέτα πάλι είναι από το χοιρινό, είναι το νόστιμο κομμάτι. Όπως είναι η μπριζόλα, που φτάνει μέχρι μπροστά που είναι το στήθος, εκείνο το σημείο, που δεν μπορείς να το βάλεις μαζί με την μπριζόλα, το κόβεις και είναι το πιο νόστιμο, όπως είναι και το πιο νόστιμο από το αρνάκι. Το αρνάκι έχει το πετάκι που λέμε, εδώ, όπως είναι το παϊδάκι του. Κόβεις το παϊδάκι σε κάποιο σημείο και μένει το πετάκι, με εκείνο το πετάκι γλύφεις και τα δάχτυλά σου.

PARENTHESIS: Ωραία, για το σουβλιστό κατσίκι και αρνί μας είπατε, θα μας πείτε μερικά μυστικά, ό,τι μπορείτε να μας πείτε, πώς γίνεται μία μπριζόλα τρυφερή, δηλαδή υπάρχει κάποιο κόλπο που γίνεται;

μπαρμπα-Γιάννης: Όχι. Κοίταξε να δεις, πρέπει να είναι το κρέας, από την αγορά που κάνεις, εκεί είναι.

PARENTHESIS: Δηλαδή ξεκινά από την πηγή.
μπαρμπα-Γιάννης: Ξεκινά από την πηγή, αν δεν έχει τραφεί καλά το ζωντανό και, για τον α ή β λόγο, έχει βγει σκληρό, δεν μπορείς να το μαλακώσεις αλλιώς. Μόνο στο ψήσιμο που θέλει να το ψήσεις με πιο χαμηλή φωτιά, να το γυρίσεις, να το ξαναγυρίσεις, να το ξαναγυρίσεις, όχι να το αφήσεις από τη μία μεριά να αρπάξει και από την άλλη να το βγάλεις.

PARENTHESIS: Τώρα κάτι άλλο, ξέρουμε –από προσωπική εμπειρία δηλαδή- ότι τα ψάρια, όταν τα ψήνεις στη σχάρα, τα ψήνεις, ας πούμε, 20 λεπτά από τη μία μεριά και 20 λεπτά από την άλλη, δεν τα γυρίζεις συνέχεια. Στην μπριζόλα ισχύει αυτό, δηλαδή την μπριζόλα πρέπει να τη γυρίζουμε συνέχεια όταν είναι επάνω στη σχάρα;
μπαρμπα-Γιάννης: Και τη μπριζόλα και τα παϊδάκια πρέπει να τα γυρίζουμε συνέχεια.

PARENTHESIS: Γιατί;
μπαρμπα-Γιάννης: Γιατί αν τα αφήσεις από τη μία μεριά θα ξεραθούν, θα τα γυρίσεις και από την άλλη μεριά, θα ξεραθούν, και από μέσα θα είναι ωμά, ενώ αν τα γυρίσεις δε τους φεύγουν τα ζουμιά πρώτα από όλα. Με το που πηγαίνουν να αρπάξουν, τα γυρίζεις από την άλλη μεριά, μένουν μέσα τα υγρά τους και τα κουφοβράζουν, γίνονται λουκούμι μετά.

PARENTHESIS: Μάλιστα, κατάλαβα. Εντάξει, μας κατατοπίσατε πλήρως, απλά και μόνο τώρα θέλω να σας πω μερικά πράγματα. Πριν έρθω σε εσάς έκανα μία έρευνα σε όλες τις ταβέρνες και, αφού τις κοίταξα όλες, παρατήρησα ότι η δική σας η ταβέρνα είναι πάρα πολύ όμορφη και τελείως διαφορετική.
μπαρμπα-Γιάννης: Διαφορετική από τα άλλα μαγαζιά.

PARENTHESIS: Διαφορετική από τα άλλα μαγαζιά, δηλαδή έχετε κάνει μία πάρα πολύ ωραία διακόσμηση και βλέπω ότι έχετε έντονη την παρουσία ξύλου, πέτρας και καλαμωτής. Έχετε ένα τζάκι, το οποίο είναι στο κέντρο της αίθουσας, από ότι βλέπω, και είναι πάρα πολύ όμορφο. Γενικά, ενώ βρίσκεσαι μέσα στην Αθήνα, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μία ταβέρνα από αυτές στην επαρχία που βρίσκουμε, αυτά τα κουτάκια, δηλαδή ένας πολύ γλυκός χώρος.

μπαρμπα-Γιάννης: Στο Μέτσοβο.

PARENTHESIS: Ακριβώς, κάπως έτσι, στο Μέτσοβο, ένας πάρα πολύ γλυκός χώρος. Όλα αυτά εσείς τα έχετε κάνει;
μπαρμπα-Γιάννης: Βέβαια, τα παιδιά μας βασικά, γιατί εμείς τώρα είμαστε, όπως βλέπεις κι εδώ, στη φωτογραφία μας και στη κάρτα μας...

PARENTHESIS: Βλέπω ότι είσαστε από το 1958 σε αυτήν τη δουλειά.
μπαρμπα-Γιάννης: Ναι, τώρα είμαστε γερόντια από τον καιρό, τότε, που είχαμε ξεκινήσει. Έχουν μεγαλώσει τα παιδιά μας τώρα...

PARENTHESIS: Έτσι γίνεται συνήθως.
μπαρμπα-Γιάννης: ...είναι 35, 40 χρόνων τώρα, είναι από κοντά στη δουλειά και αυτά τα φροντίζουν.

PARENTHESIS: Ωραία. Πιθανόν, φαντάζομαι, θα κλείνετε και χορούς...
μπαρμπα-Γιάννης: Οτιδήποτε.

PARENTHESIS: Όχι χορούς, δηλαδή τραπέζια. Δηλαδή, αν ο πελάτης θέλει να κλείσει ένα τραπέζι εδώ, θα μπορούσατε να του φέρετε και μουσική να ακούει, αν θέλει;
μπαρμπα-Γιάννης: Οτιδήποτε χρειαστεί, οποιαδήποτε εκδήλωση, όλα γίνονται.

PARENTHESIS: Όλα γίνονται.
μπαρμπα-Γιάννης: Όλα γίνονται.

PARENTHESIS: Ωραία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, μας κατατοπίσατε πλήρως, δηλαδή μας είπατε κάποια πράγματα τα οποία μας τα είπε ένας άνθρωπος της δουλειάς και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με τη συνέντευξη που μας δώσατε και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
μπαρμπα-Γιάννης: Ο μπαρμπα-Γιάννης είναι και μπαρμπα-Γιάννης Κολοκοτρώνης να έχεις υπόψη σου, κρατά φλέβα Κολοκοτρωνέικη, από την Τρίπολη.

PARENTHESIS: Ο μπαρμπα-Γιάννης;
μπαρμπα-Γιάννης: Ο μπαρμπα-Γιάννης.

PARENTHESIS: Είστε εσείς ο μπαρμπα-Γιάννης.

μπαρμπα-Γιάννης: Ναι.

PARENTHESIS: Ωραία. Γι’ αυτό έχετε και το μεγάλο μουστάκι;
μπαρμπα-Γιάννης: Με ρωτούν τα παιδάκια που έρχονται εδώ, οι παρέες, ο μπαρμπα-Γιάννης ο τσολιάς τους λέω, ο μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς και ο μπαρμπα-Γιάννης ο μουστακάς, το παίρνουν στο αστείο και γελούν.

PARENTHESIS: Ωραία. Κάτι τελευταίο, που ξέχασα να ρωτήσω, η οικονομική κρίση σας έχει επηρεάσει, σας έχει πειράξει, έχετε κάνει κάποιες καλύτερες τιμές, έχετε προσπαθήσει κι εσείς, όπως προσπαθεί όλος ο κόσμος; Γιατί όταν κόβεις στον άλλο το μισθό στο 30%, εκεί που ερχόταν στην ταβέρνα μία φορά το μήνα, αν του κάνεις κι εσύ μία καλύτερη τιμή, θα έρθει δύο φορές το μήνα. Τι έχετε κάνει για αυτό το θέμα;
μπαρμπα-Γιάννης: Οπωσδήποτε έχουμε κάνει. Και έχουμε μειώσει τις τιμές, από πιο πριν, και μετά μας έβαλαν και το 23% επάνω κι εμείς δεν το βάλαμε στον πελάτη.

PARENTHESIS: Το απορροφήσατε εσείς δηλαδή.
μπαρμπα-Γιάννης: Το απορροφήσαμε εμείς.

PARENTHESIS: Δηλαδή η τιμή σας στο σουβλιστό αρνί, σερβιρισμένο στο τραπέζι, πόσο είναι το κιλό;
μπαρμπα-Γιάννης: Είναι 29 ευρώ.

PARENTHESIS: Είναι μία καλή τιμή νομίζω, γιατί...
μπαρμπα-Γιάννης: Έχει κι αυτό τις φύρες του...

PARENTHESIS: Έχει φύρα, δηλαδή ένα κιλό αρνί άψητο, ψημένο θα είναι 700 γραμμάρια περίπου, κάπως έτσι.
μπαρμπα-Γιάννης: Και λιγότερο.

PARENTHESIS: Και λιγότερο καμιά φορά. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ, ελπίζω να τα ξαναπούμε κάποια άλλη φορά.
μπαρμπα-Γιάννης: Ό,τι θέλεις, παλικάρι μου. Ό,τι θέλεις, εμείς εδώ είμαστε πάντα.



Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.


Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου