Reuters: Συνάντηση Ιρανών αξιωματούχων με στελέχη των ΕΛΠΕ και Σκουρλέτη την Παρασκευή

Στελέχη των ΕΛΠΕ θα συναντήσουν κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους την Παρασκευή για να συζητηθούν εισαγωγές αργού από το Ιράν, δήλωσε στο Reuters εταιρική πηγή τη Δευτέρα, μετά την άρση κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Τα ΕΛΠΕ αποτελούσαν μεγάλο αγοραστή του ιρανικού αργού, που αποτελούσε το 20% των συνολικών εισαγωγών της εταιρείας ετησίως πριν την επιβολή κυρώσεων. Οι κυρώσεις μείωσαν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν κατά δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την προ κυρώσεων κορυφή το 2011, σε κάτι παραπάνω από ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τη Δευτέρα δόθηκε εντολή για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως.

«Από τότε που έγινε άρση του εμπάργκο, τα ΕΛΠΕ μπορούν να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας στην προμήθεια αργού και στη διευθέτηση υπαρχόντων οικονομικών ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα ΕΛΠΕ εκτιμάται ότι χρωστούν 550-600 εκατ. δολάρια για αγορές πετρελαίου από το Ιράν, αλλά δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν όταν επιβλήθηκε το διεθνές εμπάργκο, δήλωσε πηγή κοντά στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Ιράν τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου, Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, και στελέχη της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC) θα είναι στην Αθήνα την Παρασκευή να συναντήσουν στελέχη των ΕΛΠΕ, δήλωσε στέλεχος της εταιρείας στο Reuters, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας- ενώ στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας ανέφερε ότι η ιρανική αντιπροσωπεία θα συναντήσει και τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

Το να «κερδίσει» ξανά πίσω αγοραστές είναι η μεγάλη πρόκληση για το Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος του, αλλά και εν μέσω καταποντισμού των τιμών του πετρελαίου. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ πολλές εταιρείες, όπως η ιαπωνική Cosmo Energy Holdings Co και η ινδική Hindustan Petroleum Corp είναι ανοικτές σε περαιτέρω αγορές, σημειώνουν ότι το Ιράν θα πρέπει να δώσει κίνητρο.

Σημειώνεται ότι το Ιράν. ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ πριν την επιβολή εμπάργκο από την Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2012, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.

Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου