Μέτρα 5 δισ. ευρώ θέλει η ΕΕ για την Ελλάδα ενώ το ΔΝΤ απαιτεί 8,9 δισ. ευρώ

Εναλλακτικές λύσεις με ή χωρίς το ΔΝΤ αναζητεί η τρόικα των ευρωπαίων δανειστών προκειμένου να προχωρήσει, να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την διαδικασία της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό.

Κατά το δείπνο που έγινε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του προέδρου του EWG κ. Τόμας Βίζερ, συμμετείχαν εκ μέρους του ΔΝΤ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ταμείου κ. Πώλ Τόμσεν με την επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Εκ μέρους της ΕΚΤ ήταν παρόντες ο επικεφαλής της ομάδας της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ κ. Ράσμους Ρέφερ με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Μπενουά Κερέ ενώ εκ μέρους της Commission ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο.

Βασική επιδίωξη των ευρωπαίων ήταν να κλείσουν την μεταξύ τους διαφορά για το δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2018.

Η ΕΕ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει με μέτρα ένα κενό της τάξης του 3% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016 -2019.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα συνολικού ύψους 5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 8,9 δισ. ευρώ αν θέλει το χρέος της να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, η συζήτηση κράτησε μέχρι και αργά το βράδυ και πριν ξεκινήσει εκπρόσωποι των δανειστών μιλούσαν για πυκνές επαφές που θα πρέπει να καταλήξουν σε αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας.

Πηγές που συμμετέχουν στον σχεδιασμό των συναντήσεων τόνιζαν χθες ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για «πάγωμα» του ρόλου του ΔΝΤ μέχρι και την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ευρωπαϊκή τρόικα, δηλαδή την ΕΕ την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ.

Στην περίπτωση αυτή το ταμείο θα παρακολουθεί την αξιολόγηση ως τεχνικός σύμβουλος αλλά δεν θα παρεμβαίνει ζητώντας μέτρα παρακωλύοντας την διαδικασία.

Την δυνατότητα δίνουν δύο δεδομένα:

Το πρώτο είναι ότι το μόνο πρόγραμμα σε ισχύ προς την Ελλάδα είναι αυτό που υπέγραψαν το καλοκαίρι η Ελληνική Κυβέρνηση με τον ΕΜΣ, το οποίο συνοδεύονταν και με το δάνειο των 86,5 δις ευρώ. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ που είχε ξεκινήσει το 2012 διακόπηκε πρόωρα με κοινή απόφαση της Ελλάδας και του Ταμείου.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι το ΔΝΤ συμμετέχει ενεργά στην αξιολόγηση ώστε να προσδιορίσει τις συνθήκες οι οποίες με βάση τα δικά του δεδομένα θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η απόφαση για την μελλοντική συμμετοχή του στο πρόγραμμα θα πρέπει να περιμένει μέχρι η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις για το χρέος. Το μόνο εμπόδιο είναι ότι κανείς δεν θέλει να δείξει ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί το Ταμείο «κατά περίπτωση».

Σύνδεση με το προσφυγικό

Στο μεταξύ η πρόταση για την σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση η οποία συζητείται ατύπως όλες αυτές τις ημέρες έγινε επίσημα χθες στην οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου από τον ίδιο τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Δεν ζητάμε από τους εταίρους μας να αλλάξουν τους στόχους του προγράμματος» είπε. «Ζητάμε μόνο αν δεν πετύχουμε εκ των υστέρων κάποιους από τους στόχους του προγράμματος αυτό να αποδοθεί στο υπερβάλλον κόστος από το προσφυγικό και όχι σε αποτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της» πρόσθεσε..

Τσακαλώτος: Στρατηγική της κυβέρνησης να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση

Και σε αυτό το θέμα θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες μέρες ώστε τα κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρα να ανακοινωθούν τελικές αποφάσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου