BofA ML: Το αντισυμβατικό σενάριο που θα φέρει τη λύτρωση στην Αθήνα

Η Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα εντός των επόμενων εβδομάδων, εκτός εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» του και να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές, όπως αναφέρει έκθεση της Bank of America Merrill Lynch για την Ελλάδα.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προχωρά, όμως, ένα βήμα παραπέρα και εξετάζει ένα εναλλακτικό – και ομολογουμένως ιδιαίτερα πρωτότυπο σενάριο – η κεντρική ιδέα του οποίου είναι: «Αφήστε την Αθήνα ήσυχη και εφαρμόστε μία αντισυμβατική λύση».

Το εν λόγω, θεωρητικό όπως τονίζεται στην έκθεση, σενάριο περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:

Τη χρήση κεφαλαίων του ESM για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που ελέγχει η ΕΚΤ,
Τον επαναπρογραμματισμό των δανείων του επίσημου τομέα προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να συνάδουν με λογικούς δημοσιονομικούς στόχους,
Η Ελλάδα αφήνεται μόνη της να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να πληρώνει τα δάνεια, χωρίς ένα επίσημο πρόγραμμα με τον ESM και το ΔΝΤ, και
Η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αποπληρώνει τα δάνεια. Τα δάνεια του ΔΝΤ σε αυτή την περίπτωση αποτελούν αμιγώς ευθύνη της Αθήνας.
Αν και υπάρχουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς προκειμένου το παραπάνω σενάριο να τεθεί σε εφαρμογή, οι αναλυτές της BofA ML, θεωρούν ότι ένα προωθηθεί θα ξεκαθαριστούν τα ακόλουθα:

Η Ελλάδα θα είναι πλήρως υπεύθυνη για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ,
Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την "ιδιοκτησία" της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και
Αυξάνεται η αναμενόμενη πιθανότητα ανάκτησης των δανείων για την υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με ενδεχόμενο Grexit.
Ο οίκος τονίζει ότι δεν πρόκειται για "δωρεάν χρήματα" προς την Ελλάδα, καθώς δεν θα λάβει φρέσκα κεφάλαια. Τα χρήματα θα μεταφερθούν απλώς από μία τσέπη της Ευρωζώνης σε άλλη.

Οι κατάλληλοι δημοσιονομικοί στόχοι θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρο στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στο ευρώ και να βελτιώσει εν τέλει την πιστοληπτική της αξιολόγηση καθώς και να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, τη στιγμή που η Αθήνα θα μπορούσε ακόμη να ζητήσει βοήθεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υπό τη μορφή τεχνικής βοήθειας.


Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου