Μην κάνεις τη δίαιτα εμμονή!

Γεννιόμαστε με έμφυτη την ανάγκη να φροντίζουμε τον εαυτό μας καθώς μεγαλώνουμε. Αν τα καταφέρουμε ή όχι, εξαρτάται από την εικόνα που δημιουργούμε για τον εαυτό μέσα στο περιβάλλον που μεγαλώνουμε.

Η εικόνα που δημιουργούμε για τον εαυτό μας πλαισιώνεται από τον τρόπο που μεγαλώσαμε και την ποιότητα της σχέσης που δημιουργήσαμε με τους γονείς μας. Ένα περιβάλλον αποδοχής και εμπιστοσύνης χτίζει την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στην ύπαρξή μας. Αντίθετα, ένα περιβάλλον απόρριψης, σύγκρισης και συναισθηματικής κακοποίησης δημιουργεί και μια προσωπική ανάγκη να κακοποιούμε τον εαυτό μας.

Ο εαυτός μας είναι πολύπλευρη και πολυδιάστατη έννοια. Πλαισιώνει όλες τις πλευρές της ύπαρξής μας. Είναι το σώμα μας και ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε, είναι τα συναισθήματά μας, η αντίληψή μας, ο τρόπος που συσχετιζόμαστε και δημιουργούμε σχέσεις. Σε πιο βαθύ επίπεδο, είναι οι αμυντικοί μας μηχανισμοί που μας ακολουθούν σε κάθε βήμα, είναι οι εμμονές μας, είναι διαστρεβλωμένες γνωστικές πεποιθήσεις και πολλές φορές μια ανεπάρκεια να φροντίσουμε εμάς.

Το σώμα μας είναι το πρώτο όχημα που μαθαίνουμε και αναγνωρίζουμε σαν εαυτό. Είναι η πρώτη εικόνα που έχουμε για εμάς, αλλά η εικόνα που πιστεύουμε ότι έχουν οι άλλοι για εμάς, εξαρτάται από το πόσο αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και δε ζούμε με την εμμονή της αλλαγής.

Είναι πολύ υγιές, όμορφο και συμβάλλει ολιστικά στην εξωτερική και εσωτερική μας ευεξία η φροντίδα του σώματος μας, ειδικά αν θέλουμε να χάσουμε περιττό βάρος, αλλά η εμμονή με τις δίαιτες και την ζυγαριά είναι διαφορετική ιστορία.

Η φροντίδα στον εαυτό μας περιέχει αγάπη, αποδοχή και καλή αντιμετώπιση. Ακόμα και αν νιώθουμε ότι χρειάζεται να χάσουμε βάρος, το βάρος που κουβαλάμε δεν αλλοιώνει την τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας, δε μας μεταμορφώνει σε εμμονικούς ανθρώπους που κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τον αριθμό της ζυγαριάς μας. Η ζυγαριά δεν χρειάζεται να παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας, ούτε έχει τη δύναμη να υιοθετεί κακοποιητική προσέγγιση που ορίζει να μη ζούμε μέχρι να αδυνατίσουμε.

Άλλωστε η εμμονή ποτέ δεν απελευθερώνει, αλλά μόνο φυλακίζει· ποτέ δεν φέρνει επιθυμητό αποτέλεσμα αλλαγής, αλλά φέρνει προσκόλληση σε μια φυλακή που ήδη μας έχουμε βάλει μέσα· ποτέ δε σε βοηθάει να εξελιχθείς και να ζήσεις, αλλά σε αγχώνει ακόμα περισσότερο γιατί σε αποδυναμώνει. Βλέπεις, αντιλαμβάνεσαι και νιώθεις την πραγματικότητα μέσα από μια μόνο διάσταση, τη διάσταση που σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής να ζήσεις, να χαρείς, να ερωτευτείς, να νιώσεις ελευθερία και ερωτισμό. Και αυτή η διάσταση δημιουργεί ακόμα μια διάσταση που σε φυλακίζει ακόμα περισσότερο. Να περιμένεις να χάσεις βάρος για να ζήσεις, να περιμένεις να δείξει η ζυγαριά τον αριθμό που θέλεις να δείξει για να ξεκινήσεις να νιώθεις ότι μπορείς να αγαπάς αυτό που είσαι. Η εμμονή συνήθως φέρνει ματαίωση και η ματαίωση απογοητεύει. Και μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο που όλα περιστρέφονται γύρω από ένα αριθμό και τη δύναμη που πιστεύεις ότι έχει. Δε ζεις έτσι. Τόσο απλά.

Ξεχάστε τις εμμονές με τις δίαιτες, δείτε το σώμα  σας για αυτό που πραγματικά είναι. Θηλυκό ή αντρικό, πάντως σίγουρα ερωτικό, δημιουργήστε μια υγιή σχέση με αυτό που είστε, φροντίστε το σώμα σας, δείτε τον εαυτό σας ολιστικά, νιώστε τη δυναμική που έχει το φύλο σας. Μόνο έτσι θα είστε ολοκληρωμένα πλάσματα, αν δηλαδή αφεθείτε στη συνειδητοποίηση ότι η φροντίδα και η αγάπη δημιουργούν τις πιο ουσιαστικές και μακροχρόνιες θετικές αλλαγές.


Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου