«Τρέχουν» την «παραγωγική ανασυγκρότηση» υπέρ του εγχώριου κεφαλαίου

Στην προαναγγελία των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα κλιμακωθούν αμέσως μετά τις εκλογές, όποιο κόμμα κι αν βρεθεί στο τιμόνι της κυβερνητικής διαχείρισης, προχωρούν τα αστικά επιτελεία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.
Αποκαλυπτική για τις βλέψεις του εγχώριου κεφαλαίου είναι οι χτεσινές παρεμβάσεις του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Μεταξύ άλλων, ο ΣΒΒΕ αξιώνει αλλαγή του Συντάγματος, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτό «συγκεκριμένοι στόχοι δημοσιονομικής πολιτικής (π.χ. οι στόχοι του Μάαστριχτ κ.λπ.)», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ από την πλευρά του, ο ΣΕΒ διεκδικεί την άμεση εμπλοκή του στη διαμόρφωση και την παρακολούθηση της υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Με ατζέντα τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου
Συγκεκριμένα, στη χτεσινή παρέμβασή του, ο ΣΒΒΕ θέτει τους εξής άξονες:
1. Θεσμοθέτηση και ψήφιση, σε 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, της άρσης όλων των εμποδίων πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα που καταγράφηκαν από τον ΣΕΒ, τον ΣΒΒΕ και τους άλλους Συνδέσμους Βιομηχανιών της χώρας από το 2010.
2. Διπλασιασμός του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέχρι το πέρας του 3ου μνημονίου, όπως αναφέρει, με τη σωστή αξιοποίηση των 35 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από την ΕΕ και άλλες πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΒΒΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση «γενναιόδωρου και άκρως ελκυστικού πακέτου αναπτυξιακών κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια». Απαιτούν την άμεση ψήφιση ευέλικτου και σύγχρονου, σε διαδικασίες έγκρισης, εκταμίευσης επιχορηγήσεων και νέων μορφών χρηματοδότησης και ελέγχων, «αναπτυξιακού νόμου», που θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες.
3. Μείωση του κράτους σε ποσοστό 30% την επόμενη διετία, με κατάργηση οργανισμών και λειτουργιών που θα αξιολογηθούν ως «ανεπαρκείς» ή «μη ανταποδοτικοί».
4. Σαφής διαχωρισμός μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ανάμεσα σε άλλα, προτείνουν τη θεσμοθέτηση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας.
5. Αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι στόχοι δημοσιονομικής πολιτικής (π.χ. οι στόχοι του Μάαστριχτ), ενώ «πιθανώς θα πρέπει να αρχίσει να τίθεται στο δημόσιο διάλογο η αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρικό». Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, με αυτό τον τρόπο «είναι δυνατόν αφενός να επιτευχθεί η συναίνεση του πολιτικού προσωπικού, κάτι που σήμερα φαντάζει εντελώς απόμακρο και αφετέρου η κυβέρνηση δε θα άγεται και θα φέρεται από εκλογικές και ψηφοθηρικές λογικές, για να λάβει τις σωστές μεταρρυθμιστικές αποφάσεις».
Νέα παρέμβαση του ΣΕΒ
Στο μεταξύ, με τίτλο: «Ο ΣΕΒ συμμετέχει στον προεκλογικό διάλογο με 3+1 προτάσεις υπέρ της παραγωγικής Ελλάδας», ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, κοινοποίησε στους πολιτικούς αρχηγούς τις προτάσεις των εγχώριων βιομηχάνων, με περαιτέρω «διευκρινίσεις» σχετικά με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.
Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ... «προτείνει»:
-- Οι αγορές ενέργειας, εργασίας, υπηρεσιών, μεταφορών, εφοδιαστικής κ.τ.λ. που σχετίζονται με την παραγωγή, είναι ανοικτές και ανταγωνιστικές ώστε να επιτρέπουν στη βιομηχανία και τη μεταποίηση να είναι ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον. Πρόκειται για τις νέες σαρωτικές αντεργατικές παρεμβάσεις, που αποσκοπούν στη μείωση τόσο του «μισθολογικού» όσο και του «μη μισθολογικού κόστους» του κεφαλαίου.
-- Σύσταση ενός αυτοτελούς, δημοσίου χαρακτήρα, ευέλικτου φορέα ειδικού σκοπού («Reform Agency») υπό τον πρωθυπουργό και εντός του ισχύοντος θεσμικού περιβάλλοντος (αν και εκτός του «σκληρού πυρήνα» της εκτελεστικής εξουσίας), για το συντονισμό της υλοποίησης του νέου μνημονίου. Οπως αναφέρουν, το «Reform Agency» θα αναλάβει να εξειδικεύσει, να οργανώσει και να συντονίσει την υλοποίηση της νέας τριετούς συμφωνίας, καθώς και κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, διαμοιράζοντας τη συλλογική ευθύνη, ενεργοποιώντας και συντονίζοντας τους αναγκαίους πόρους και διασφαλίζοντας τη συνεργασία με τους θεσμούς και τους εξωτερικούς αξιολογητές της υλοποίησής της.
-- Δημιουργία διακριτού υπουργικού χαρτοφυλακίου Βιομηχανίας, με συγκέντρωση οριζόντιων αρμοδιοτήτων για όλα τα θέματα που αφορούν τη βιομηχανία και τη μεταποίηση (ενέργεια, χωροταξία, περιβάλλον, επενδύσεις, καινοτομία, εξωστρέφεια) και οργανική διασύνδεσή του με όλες τις αναγκαίες διοικητικές δομές.
-- Σύσταση ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου των Μεταρρυθμίσεων, με τη συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας και της κοινωνίας, δηλαδή με την άμεση συμμετοχή στο νέο θεσμό των βιομηχάνων και των άλλων φορέων του εγχώριου κεφαλαίου.
«Τρέχουν» και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις
Την ίδια ώρα, σε επίπεδο υπηρεσιακής κυβέρνησης, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της επόμενης δέσμης των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, καθώς και των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών, Αντ. Μανιτάκης, σημείωσε ότι αυτό που «απασχολεί την κυβέρνηση αυτό το διάστημα, είναι το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρόκειται για το «σχεδιασμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είχαν προετοιμάσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τελευταία κυβέρνηση. Προωθήσαμε τα σχέδια αυτά και θα τα παραδώσουμε στη νέα κυβέρνηση που θα έρθει».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπηρεσιακός υπουργός ομολόγησε ουσιαστικά ότι η περιβόητη «συνέχεια του κράτους» και οι κυοφορούμενες αναδιαρθρώσεις αφορούν στην εφαρμογή των πάγιων αξιώσεων του κεφαλαίου... Σύμφωνα με τον Αντ. Μανιτάκη, πρόκειται για «σχεδιασμό που είναι αρκετά ολοκληρωμένος, επεξεργασμένος σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της. Αυτό που απομένει τώρα στη μέλλουσα κυβέρνηση, στην πολιτική εξουσία, είναι να οικειοποιηθεί αυτό τοσχέδιο μεταρρυθμίσεων, να το επεξεργαστεί και να το προσαρμόσει, να το οικειοποιηθεί και η πολιτική εξουσία και η δημόσια διοίκηση και να το εφαρμόσει με συνέπεια»...

Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου