15 πράγματα που (θα) βρίσκεις πάντα στο σπίτι της γιαγιάς σου

Αυτά που κάνουν το σκηνικό εντελώς γραφικό, αλλά και ανεξίτηλο στη μνήμη σου.

Ένα από τα πράγματα που πιθανώς έχουν μείνει αναλλοίωτα από τότε που ήσουν μικρή μέχρι σήμερα, είναι η διακόσμηση και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που μπορείς να βρεις στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού σου. Αναφερόμαστε στις αμιγώς παραδοσιακές γιαγιάδες, όχι στις new age.
Τα συναντάς και σε περίοπτες θέσεις, αλλά και κρυμμένα στα ράφια της κουζίνας ή τα συρτάρια του σκρίνιου. Αλλόκοτα και τα περισσότερα παρωχημένα, αυτά τα πράγματα  μπορεί να αντανακλούν μία άλλη εποχή και μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία, αλλά συνθέτουν έναν άνθρωπο που αγαπάς πολύ.
Εξάλλου, χωρίς αυτά οι επισκέψεις στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς δεν θα ήταν ποτέ ίδιες.


1. Καραμέλες βουτύρου
Είτε είναι αυτές που πιπιλάς, είτε αυτές που μασάς, θα τις βρεις μέσα σε φοντανιέρα στη μέση του τραπεζιού του σαλονιού. Ο παππούς μου πάντα επιμένει να πάρω και μερικές μαζί μου φεύγοντας. Έτσι για σνακ.

2. Βουτήματα
Ναι αυτά από το μπλε τσίγκινο κουτί, το οποίο στην συνέχεια μετά γίνεται αποθηκευτικός χώρος για τα ραφτικά (κλωστές, βελόνες, μασούρια, παραμάνες). Φυσικά, για να είμαστε και δίκαιοι, πάντα θα βρεις και χειροποίητα κουλουράκια. Μήπως φτιάχνει κι εσένα λαδιού-πορτοκαλιού;

3. Πάρα πολλά γυάλινα βάζα στο ψυγείο
Αλλο έχει τουρσί, άλλο ελιές, άλλο γλυκό του κουταλιού, άλλο σάλτσα ντομάτας με ολίγον αηδιαστική κρούστα.

4. Τουλάχιστον ένα- αν όχι περισσότερα- παλιά προγράμματα τηλεόρασης
Ναι από αυτά που γράφουν τι παίζει το κάθε κανάλι μέσα στην εβδομάδα. Το πιο πρόσφατο είναι από το Μαίο του 2013, τα υπόλοιπα ακόμα πιο παλιά. Μα να τα πετάξουν; Κρίμα.

5. Σκρίνιο με ασημικά και πορσελάνες
Ενδεχομένως εκεί να βρίσκεται και το περίφημο "καλό σερβίτσιο".

6. Πλαστικό τραπεζομάντιλο
Απλώνεται πάνω από το φλοράλ τραπεζομάντιλο της τραπεζαρίας και ο-πω-σδή-πο-τε στο στο τραπεζάκι του μπαλκονιού για να μην σκονίζεται.
BONUS: το πλαστικό κάλυμμα στον καναπέ που μπορεί να σου διαλύσει το νευρικό σύστημα.

7. Μαξιλάρια ή λούτρινα κουκλάκια πάνω στον καναπέ
Πολλά, παλιά και εντελώς άβολα.

8. Παλιές συσκευασίες παγωτών ή φέτας που πλέον χρησιμοποιούνται και ως τάπερ
"Μια χαρά την κάνει τη δουλειά του", θα σου πει αν τη ρωτήσεις γιατί πάει να σου βάλει μέσα σε αυτό φαγητό.

9. Φωτογραφίες από τότε που ήσουν (πολύ) μικρή
Και πιθανώς ημίγυμνή στο μπαλκόνι ή στην παραλία. Με άλλα λόγια, φωτογραφίες που για σε κάνουν να ντρέπεσαι.

10. Το συρτάρι με κορδέλες
Οι κορδέλες από τα κουτιά ζαχαροπλαστείου είναι must. Και αν τολμήσεις να τη ρωτήσεις γιατί δεν τις πετάς στραβώνει κιόλας.

11. Τεράστια τηλεόραση
Όχι σε μήκος, αλλά σε φάρδος. Ναι, εννοούμε την παλιά τηλεόραση, αυτή με το εκτόπισμα.  Συνοδεύεται από αντίστοιχου μεέθους σκούρο ξύλινο έπιπλο και περιφερειακό εξάρτημα το τηλεκοντρόλ μέσα στο φθαρμένο ζελοφάν.

12. Ανεξέλεγκτα πολλές πλαστικές σακούλες
Γιατί μπορούν να σηκώσουν τα πάντα, γιατί πάντα χρειάζονται. Συνήθως υπάρχει ειδικό ντουλάπι γι' αυτό το πολύτιμο αντικείμενο.

13. Διακοσμητικά που δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης
Πορσελάνινες φιγούρες από κοπέλες με στιλ 19ου αιώνα που κρατάνε ομπρελίνα, μικρά αγοράκια ντυμένα σαν τον Μότσαρτ, πορσελάνινα σκυλάκια ή creepy πορσελάνινα γατάκια.

14. Φυτά
Γλάστρες, γλαστράκια και παραγλαστράκια με ανθοφόρα φυτά, μυρωδικά, αλλά και φυτά που χρειάζονται πολλή φροντίδα για την οποία μόνο μία γιαγιά θα είχε τον χρόνο να παρέχει. Και φυσικά πλαστικά λουλούδια (και συνήθως ψιλομαυρισμένα από την σκόνη) λουλούδια μέσα σε πορσελάνινο βάζο.

15. (Last but not least) Σεμέν. Σε κάθε πιθανή επιφάνεια.
Κάθε γιαγιά που θέλει να θεωρείται ευυπόλυπτη οφείλει να έχει συλλογή την οποία φροντίζει σαν μουσειακό έκθεμα. Αφενός τα έχει πλέξει με τα χεράκια της, αφετέρου γιατί μιλάμε για την προίκα σου.


Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου