Οι άνθρωποι μπορούν να απορροφούν ενέργεια από άλλους ανθρώπους όπως κάνουν τα φυτά!

Μία ερευνητική ομάδα βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld έχει κάνει μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που αποδεικνύει ότι τα φυτά μπορούν να αντλήσουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας από άλλα φυτά. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της βιοενέργειας παρέχοντας τελικά τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι αντλούν την ενέργεια από τους άλλους με τον ίδιο τρόπο.

Μέλη της ερευνητικής ομάδας βιολογίας του καθηγητή Δρ.Olaf Kruse έχουν επιβεβαιώσει για πρώτη φορά ότι ένα φυτό, η πράσινη άλγη Chlamydomonas reinhardtii, εμπλέκεται όχι μόνο στη φωτοσύνθεση, αλλά έχει επίσης μια εναλλακτική πηγή ενέργειας: μπορεί να αντλήσει ενέργεια από άλλα φυτά. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο ηλεκτρονικό περιοδικό Nature Communications που δημοσιεύθηκε από το διάσημο περιοδικό Nature.

Τα λουλούδια χρειάζονται νερό και φως για να αναπτυχθούν και οι άνθρωποι δεν είναι διαφορετικοί. Το φυσικό μας σώμα είναι σαν σφουγγάρι, απορροφά το περιβάλλον. «Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αισθάνονται άβολα σε συγκεκριμένες ομάδες ρυθμίσεων, όπου υπάρχει ένα μείγμα ενέργειας και συναισθημάτων», δήλωσε η ψυχολόγος και ενεργειακή θεραπεύτρια Δρ.Olivia Bader-Lee.

Τα φυτά φωτοσυνθέτουν το διοξείδιο του άνθρακα, το νερό και το φως. Σε μια σειρά πειραμάτων, ο καθηγητής Δρ.Olaf Kruse και η ομάδα του καλλιεργεί τον μικροσκοπικό μικρό πράσινο φύκι Chlamydomonas το είδος reinhardtii και παρατήρησαν ότι όταν έρχονται αντιμέτωπα με την έλλειψη ενέργειας, αυτά τα μονοκύτταρα φυτά μπορούν να αντλήσουν ενέργεια από γειτονικά λαχανικά με τη μορφή κυτταρίνης. Το φύκι εκκρίνει ένζυμα (τα λεγόμενα ένζυμα κυτταρίνης) που «χωνεύουν» την κυτταρίνη, σπάζοντας την σε μικρότερα συστατικά της ζάχαρης. Αυτά στη συνέχεια μεταφέρονται μέσα στα κύτταρα και μετατρέπονται σε μια πηγή ενέργειας: το φύκι μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια συμπεριφορά έχει επιβεβαιωθεί σε φυτικό οργανισμό», λέει ο καθηγητής Kruse. «Αυτά τα φύκια που μπορούν να αφομοιώσουν την κυτταρίνη έρχονται σε αντίθεση με κάθε προηγούμενο βιβλίο. Σε κάποιο βαθμό, αυτό που βλέπουμε είναι φυτά τρώνε φυτά». Επί του παρόντος, οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσον ο μηχανισμός αυτός μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλους τύπους άλγης. Προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι αυτή είναι η μόνη περίπτωση.

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου