Μνημόνιο 3: Ζωή με το κομμάτι δηλαδή...

Μερικές από τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή μας το νέο Μνημόνιο και... όποιος αντέχει κλαίει!

Μια σειρά δυνατών παρεμβατικών και κυρίως αντιλαϊκών αλλαγών θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το προσεχές διάστημα. Το σίγουρο, πάντως είναι πως μεταξύ άλλων θα πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας φρασεολόγιο - και άρα να εκπαιδευτούμε - στην εξής φράση: Hot prior actions! Δηλαδή: καυτές (αυτό το έχουμε προσθέσει εμείς) προαπαιτούμενες δράσεις!
Της Γεωργίας Λινάρδου
Κοινώς, όσα πρέπει να υποστούμε ως Έλληνες πολίτες ώστε η χώρα μας σε τακτά χρονικά διαστήματα και αφού περνά από την... εξεταστική των Θεσμών, Εταίρων, ΔΝΤ ή όπως αλλιώς πρέπει να τους λέμε (μικρή σημασία έχει), να μπορεί να παίρνει τις απαιτούμενες δόσεις επιβεβαιώνοντας όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Πόσο θα αντέξουν οι πολίτες; Εξαρτάται από τη «γεμάτη ή άδεια τσέπη» που διαθέτουν. Πόσο θα αντέξει η χώρα σε αυτό το νέο... πείραμα; Θα δείξει.
Τι θα γίνει με τις Συντάξεις;
Βασικά, πολλά. Μετά το επαναλαμβανόμενο crash test με το πουγκί του συνταξιούχου (περικοπή δώρων, μειώσεις, capital control κ.τ.λ) έρχονται μειώσεις μέσω την αύξησης των εισφορών και φυσικά μέσω της μείωσης των παροχών. Η κατηφόρα που ακολουθεί η δήθεν προστασία των συνταξιούχων, δεν αναμένεται να σταματήσει εκεί. Ακολουθεί ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων με ό,τι αλλαγές και τυχόν εξισώσεις αυτό μπορεί να επιφέρει.
Επιπλέον, μέχρι το 2012 θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 67 για όλους τους ασφαλισμένους.
Τι θα γίνει με το Δημόσιο;
Ενιαίο μισθολόγιο από την πρώτη Ιανουαρίου του 2016 με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστος έως το 2019. Θα μπορέσει αυτό το μέτρο να διακόψει τις «ένοχες κομματικές σχέσεις»... κι ένα από τα βασικά αιτήματα των Δανειστών; Θα δείξει. Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα ακολουθήσει το... moto: «Ίδιος μισθός, για ίδια προσόντα και ίδια προϋπηρεσία». Αυτό προϋποθέτει αξιολόγηση. Τι είδους αξιολόγηση θα είναι αυτή που θα μπορέσει ν’ απαντήσει στο ζητούμενο. ώστε το «ενιαίο» να είναι και «δίκαιο», επίσης θα δείξει.
Πάντως, οι λέξεις κλειδιά θα είναι «ικανότητα», «απόδοση» και «επίπεδο ευθύνης».
Ποιοι θα αποφαίνονται για το αν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι «ικανοί, «αποδοτικοί» και διαθέτουν υψηλό «επίπεδο ευθύνης»; Μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα. Αυτοί θα πρέπει αν έχουν προσληφθεί μέχρι το τέλος του 2015. Με τι κριτήρια θα επιλεγούν οι «άφθαρτοι»; Πως θα καλυφθούν τα κενά στο Δημόσιο μέσω της «κινητικότητας υπαλλήλων»;
Εδώ, μια ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναμένεται να δώσει τη λύση. Καλά όλα αυτά εάν συνυπολογίσουν τον ανθρώπινο παράγοντα με τις πραγματικές ελλείψεις σε τοπικό επίπεδο…
Το παραπάνω πλάνο θα συνδυαστεί με αυστηρούς ελέγχους σε ΔΕΚΟ και φυσικά σε Δήμους. Ποιος θα τους κάνει;
Τι θα γίνει με τους Αγρότες;
Οι αγρότες γνωρίζουν ήδη ότι θα πληρώνουν πια περισσότερο φόρο. Από 13% που είναι σήμερα, πηγαίνει στο 26%. Επιπλέον, θα αυξηθεί η προκαταβολή φόρου από 27,5% στο 100% και θα καταργηθεί η απαλλαγή από φόρο επιδοτήσεως για ποσά έως 12.000 ευρώ. Καταργείται ο μειωμένος συντελεστής για τη χρήση πετρελαίου. Και τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. Εδώ ποιοι αναμένονται να πληγούν περισσότερο; Ίσως οι φτωχοί αγρότες να έχουν ήδη την απάντηση με ένα ακόμη δεδομένο (βάσει της Συμφωνίας), ότι ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια αυξάνεται από 13% στο 23% και τα συσκευασμένα αγροτικά προϊόντα ανεβαίνουν σε ΦΠΑ 23%...

Τι θα γίνει με τα «κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς
Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ε.Τσακαλώτου: «Μέχρι την 1η Ιανουαρίου θα έχουμε φέρει τη γενική λύση για τα κόκκινα δάνεια και μέσα σ’ αυτή θα είναι και η λύση για την πρώτη κατοικία (εννοεί πλειστηριασμοί), οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».
Μέχρι τότε; Με βάση τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, τουλάχιστον 30% κάτω, κοινώς… ξεπούλημα.
Για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» επίσης η κατάσταση είναι περίπλοκη (με δεδομένο ότι έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο μήνα) και εξαρτάται από τράπεζα σε τράπεζα.
Πάγωμα των χρεών και έκδοση νέου δανείου είναι ένα παλιός «μυστικός χειρισμός» που επανέρχεται. Ο οφειλέτης το βλέπει αρχικά σαν ανάσα, αλλά όταν δει τον τελικό λογαριασμό με τα επιτόκια, πνίγεται. Όλα πάντως εξαρτώνται από τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε τράπεζας να το ρυθμίσει κατά βούληση. Πάντα, όμως, προς όφελος της...
Και είναι μόνον η αρχή. Η συνέχεια θα δοθεί και με το άμεσο πέρασμα από τη χώρα μας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δια της εκπροσώπου της στην Ελλάδα της Ντέλια Βελκουλέσκου.
Και είναι μόνον η αρχή. Η χώρα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση πια με μία σειρά αντιλαϊκών, αντιαναπτυξιακών και κυρίως υφεσιακών μέτρων που θα πρέπει να περάσει στους πολίτες της.
Μεγάλο το στοίχημα...

Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου