Αποτοξίνωση από τις τοξίνες στα κύτταρα λίπους που προκαλούν πρήξιμο

Ακόμα και αν το σώμα μας διαθέτει εκ φυσικού την ικανότητα να αποβάλει τις τοξίνες, μερικές φορές αποτυγχάνει να εκτελέσει τη λειτουργία του κανονικά, επειδή ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από αυτές. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα διότι όταν τα ζωτικά όργανα υπερφορτώνονται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, οι τοξίνες προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Υπάρχουν 2 τύποι τοξινών: υδατοδιαλυτές και λίπο-διαλυτές. Οι υδατοδιαλυτές τοξίνες εξαλείφονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και στα νεφρά, το πραγματικό πρόβλημα είναι οι λιποδιαλυτές τοξίνες.

Οι πιο κοινές λιποδιαλυτές τοξίνες είναι οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες, τα πρόσθετα τροφίμων, τα συντηρητικά, τα φυτοφάρμακα, τα πλαστικά και οι ρύποι. Το σώμα μπορεί να τα εξαλείψει μονάχα εφόσον περάσουν από μια συγκεκριμένη διαδικασία και μετατραπούν σε υδατοδιαλυτές.

Το ήπαρ είναι εκείνο που εκτελεί αυτή τη λειτουργία. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα οι τοξίνες να εξαπλώνονται στη ροή του αίματος, στους λιπώδεις ιστούς και στον εγκέφαλο όπου μπορούν να εγκατασταθούν στα κύτταρα για αρκετά χρόνια.

Προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση τοξινών στο σώμα σας, θα πρέπει να ρυθμίσετε το πεπτικό σας σύστημα, το στρες και να προβείτε σε τακτικές αποτοξινώσεις του οργανισμού σας.

Πώς λειτουργεί αυτό;

Όταν καταναλώνετε το γεύμα σας, τα θρεπτικά και τοξικά λίπη πάνε στο λεπτό έντερο. Η χολή από το ήπαρ έχουν το ρόλο να τα γαλακτωματοποιήσει (να τα κάνει μία μάζα, κάτι σαν αλοιφή). Εκατομμύρια λεμφαγγεία, λάχνες ή βλεννογόνοι, σαρώνουν το έντερο και απορροφούν τα θρεπτικά λίπη. Τα τοξικά λίπη περνούν μέσα από το ήπαρ, όπου επεξεργάζονται και απεκκρίνονται. Εάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί σωστά, αντί να απαλλαγούμε από τις τοξίνες, τις αποθηκεύει στον οργανισμό μας.

O σχετιζόμενος με το έντερο, λεμφικός ιστός (GALT) είναι η αρχή του λεμφικού συστήματος, και θεωρείται ως η πιο σημαντική μισή ίντσα του σώματος, δεδομένου ότι πηγαίνει γύρω από τον εντερικό σωλήνα. Και τα δύο, θρεπτικά και τοξικά λίπη απορροφούνται από τις λάχνες. Για το σκοπό αυτό, οι βλεννώδεις μεμβράνες στο ένα τέταρτο της ίντσας του εσωτερικού εντερικού τοιχώματος πρέπει να λειτουργούν φυσιολογικά χωρίς κανένα μπλοκάρισμα.

Τα απορροφημένα λίπη μεταφέρονται στο ήπαρ μέσω του λεμφικού συστήματος, όπου περνούν από μια διαδικασία διαχωρισμού. Τα καλά λίπη αρχίζουν να δημιουργούν χοληστερόλη και ετοιμάζονται να απεκκριθούν, ωστόσο όταν υπάρχει απόφραξη του λεμφικού συστήματος, η διαδικασία αποτυγχάνει.

Όταν το λεμφικό σύστημα επηρεάζεται εξαιτίας του μπλοκαρισμένου GALT, πολλά προβλήματα υγείας μπορεί να προκληθούν όπως: περίσσεια κοιλιακού λίπους, προβλήματα αποβολής, φούσκωμα, πρήξιμο στο στήθος, πρησμένα άκρα, αίσθηση φαγούρας, πονοκεφάλους, ερεθισμός του δέρματος, ευαισθησία, ειδικά σε γυναίκες κατά τη διάρκεια έμμηνου κύκλου τους, υπερευαισθησία και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Καταβεβλημένο Ήπαρ

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι τοξίνες καταλήγουν στη ροή του αίματος είναι η υπερφόρτωση χολής και τοξινών στο ήπαρ. Όταν συμβαίνει αυτό, οι τοξίνες φτάνουν τα κύτταρα λίπους και προσκολλούνται για χρόνια μέσα, προκαλώντας οξείδωση και εκφύλιση κυττάρου. Μπορούν να φτάσουν ακόμα και σε ολόκληρους λιπώδεις ιστούς του σώματος, και στον εγκέφαλο, όπου μετατρέπονται σε νευροτοξίνες και προκαλούν γνωστικές διαταραχές και προβλήματα στην υγεία.

Το να κάψετε περισσότερο λίπος… σημαίνει πως καίτε περισσότερες τοξίνες

Η Ayurveda εστιάζει στο να κάψει το σωματικό λίπος. Όταν το σώμα αρχίζει να καίει το λίπος στην πραγματικότητα αποβάλλει τα τοξικά λίπη. Το σώμα σας είναι σε θέση να κάψει εύκολα το λίπος όταν το νευρικό σας σύστημα είναι απαλλαγμένο από το άγχος. Μεταξύ όλων των άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στο σωστό κάψιμο λίπους είναι, ο γενικός τρόπος ζωής και συνηθειών. Η ικανότητα του σώματός σας να κάψει λίπος και να αποτοξινώσει τον οργανισμό ρυθμίζεται από τη πεπτική οδό, τη λέμφο και τη ροή της χολής σας.

Απέκκριση

Θα πρέπει να γνωρίζετε τις διατροφικές σας συνήθειες διότι αν τρώτε ανθυγιεινά, και είστε συνεχώς αγχωμένοι, θα επηρεάσει την λειτουργία των λαχνών και την κινητικότητα του εντέρου σας. Το συνεχές στρες έχει τη δυνατότητα να στεγνώνει τις εντερικές βλεννώδεις μεμβράνες, κατάσταση που θα οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Η περίσσεια βλέννη μπορεί να σημαίνει πως τα κόπρανά σας είναι φυσιολογικά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε υγιείς, για να μην αναφέρουμε και τη δυσάρεστη αίσθηση φουσκώματος. Θα πρέπει να κάνετε κάτι έτσι και παρατηρήσετε βλέννη στα κόπρανα σας, γιατί αν δεν λύσετε αυτό το πρόβλημα, οι λάχνες θα υπερφορτωθούν και θα εγκλωβιστεί περίσσεια βλέννα.

Αυτές οι τοξίνες τελικά θα πάνε πίσω στο συκώτι, όπου θα επηρεάσουν τη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση και την εντερική υγεία σας. Οι λάχνες δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ υγρές ή πολύ ξηρές, αν θέλετε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα. Ακόμα και το να διατηρήσετε τη σωστή ισορροπία είναι δύσκολο και ευαίσθητο, θα πρέπει όμως τουλάχιστον να το προσπαθήσετε. Εκτός από το στρες, υπάρχουν και άλλοι ορισμένοι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τις λάχνες όπως: ο καφές, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόσθετα τροφίμων, τα αεριούχα ποτά και τα όξινα επίπεδα pH.

Αλλεργίες Τροφίμων και Αδυναμία Απορρόφησης «καλών» Λίπων

Όταν οι λάχνες και οι λεμφαδένες έχουν φτάσει στον κορεσμό, το σώμα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τα καλά λίπη. Αυτή είναι η κύρια αιτία για τις δυσανεξίες στο σιτάρι, στα γαλακτοκομικά και στη σόγια. Το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει αυτά τα τρόφιμα και παράγει περίσσεια βλέννα. Η περίσσεια βλέννα στα έντερα και η μη διάσπαση της γλουτένης ερεθίζει τα εντερικά τοιχώματα και διεγείρει τη παραγωγή βλέννας. Αυτό επηρεάζει τη λειτουργία του εντερικού τοιχώματος σας στο να παρέχει ένα φράγμα για την υγεία του σώματος.

Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με την αποτοξίνωση και τις αφομοιωτικές οδούς όταν έχετε δυσκοιλιότητα ή υδαρή κόπρανα. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε ότι η ροή της χολής σας έχει επηρεαστεί εάν νιώθετε σαν βαριά γεύματα να έχουν κολλήσει στο στομάχι σας. Αν συμβαίνει αυτό, θα είστε πιο επιρρεπής στο να συσσωρεύετε τοξικά λίπη στο σώμα σας, αλλά ευτυχώς μπορείτε να θεραπεύσετε αυτή τη διαταραχή χρησιμοποιώντας απλές μεθόδους.

Η Αγιουρβέδα σας βοηθά να προστατεύσετε το εντερικό τοίχωμα, συμβάλλει στη κινητικότητα της χολής και του ήπατος και ξεπλένει το λεμφικό σύστημα.

Το μονοπάτι των τοξικών λιπών

Προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία σε βέλτιστο επίπεδο, η βέλτιστη ροή χολής είναι απαραίτητη. Η χολή έχει το ρόλο του ανταποκριτή του ανοσοποιητικού συστήματος στο πεπτικό σύστημα. Με την κατανάλωση λιπών, η χολή συλλέγει τις χημικές ουσίες που βλάπτουν την υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, διότι μετά η χολή έχει την ικανότητα να εξαλείψει τις τοξίνες. Από την άλλη πλευρά, αν δεν καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε ίνες, περίπου το 94% της χολής πηγαίνει πίσω στο ήπαρ και περνά μέσα από μια διαδικασία ανακύκλωσης. Αυτό κατακλύζει το συκώτι και έτσι αποτυγχάνει να επεξεργαστεί τα τοξικά λίπη.

Τελικά, το ήπαρ θα υποστεί συμφόρηση και η χολή θα γίνει λασπώδης. Αυτός είναι και ο λόγος που το σώμα σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί το ζουμερό χάμπουργκερ ή τα λιπώδη γεύματα. Η χολή αποτυγχάνει να ρυθμίσει τα στομαχικά οξέα τα οποία τείνουν να εισχωρούν στο λεπτό έντερο διότι γίνεται παχύρρευστη.

Οι λάχνες γίνονται ευερέθιστες και το σώμα παράγει περισσότερη βλέννα. Μετά από λίγο, η χολή γίνεται τόσο παχύρρευστη που εμποδίζει την κυκλοφορία των παγκρεατικών ενζύμων στο λεπτό έντερο. Όταν ο αγωγός παθαίνει συμφόρηση, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε πεπτικά προβλήματα αφού το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη χρησιμοποιούν τον ίδιο αγωγό.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου