Τσίπρας: Δεν "δραπετεύω" - Τι είπε για τράπεζες και εκλογές - ΒΙΝΤΕΟ

Για δύσκολη και κακή σε κάποια σημεία συμφωνία που όμως είναι με μια προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι προσπάθησε να διεκδικήσει όσα περισσότερο μπορούσε με όση δύναμη ψυχής είχε και επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή δεν εμπεριέχει το απόλυτο αδιέξοδο που είχε μπροστά του στο τελεσίγραφο που του είχε δοθεί από τους εταίρους. Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις. Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία - μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.

Χαρακτήρισε τη νύχτα της Συνόδου ως κακή για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν μια νύχτα που θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες ως μία που έγιναν βήματα προς τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ. Τόνισε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν μιας ισχυρής πίεσης προς έναν λαό που είχε δημοκρατικά εκφραστεί να προσεγγίσει τις επιθυμίες των πιο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων. Τόνισε ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης τους 5 μήνες και η λαϊκή ετυμηγορία δεν τιμά τις ευρωπαϊκές παραδόσεις.

Με τον Γιάνη Βαρουφάκη διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις, είπε ο Πρωθυπουργός , διότι «εκτιμώ τον έντιμο χαρακτήρα του. Μπορεί να έκανε λάθη αλλά τα λάθη τα χρεώνομαι εγώ» και πρόσθεσε ότι κάποιος που είναι καλός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι κάνει για πολιτικός.

Αναφερόμενος στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επισήμανε ότι όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια εκδικητική στάση των εταίρων. Στην πορεία επανήλθαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης και όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ είπαν ότι σταματά η διαπραγμάτευση και ότι συνεχίζεται η συζήτηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όταν κέρδισε το ΟΧΙ, ξέχασαν το δίλημμα που είχαν βάλει για "ναι ή όχι στο ευρώ" και μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπήκαν με στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο λαός χάνει.

Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση με την δική του παρουσία στη θέση του Πρωθυπουργού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξήγησε ότι αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας θα πρέπει να μη δημιουργήσουμε νέες αναταράξεις και ζήτημα αλλαγής στρατηγικής, του status quo που υπάρχει σήμερα.

"Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχη, να λέει την αλήθεια στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει αποφάσεις, να παλεύει γι' αυτές και να μη δραπετεύει", τόνισε. "Παντός καιρού δεν είναι κανένας, αλλά ένας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα ακόμα κι αν αισθάνεται ότι είναι δύσκολη η πορεία πλεύσης, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι".

Χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι είναι από τελείως διαφορετικές και ιδεολογικές αφετηρίες έχουν σφυρηλατήσει πολύ στενή σχέση και πως στις δύσκολες στιγμές έχει σταθεί πολύ στις προσπάθειές του.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟ του ενιαία, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμες στιγμές, ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του, ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τη στάση συγκεκριμένων προσώπων.

Σημείωσε ότι οι στιγμές, οι συνθήκες είναι έκτακτες και πως ο καθένας με βάση την αίσθηση που έχει για την ιστορία και την ευθύνη του αναμετράται με αυτές. Είπε ότι ο ίδιος δεν βάζει το μαχαίρι στον λαιμό σε κανέναν και πως όμως με βάση αυτά τα δεδομένα ο καθένας τοποθετείται. Υπογράμμισε ότι μετά από 5 μήνες που πήρε αποφάσεις που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να πάρει εύκολα, που το πάλεψε όσο κανείς, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει θέμα για το εάν η επιλογή του σέβεται την ηθική και τις αξίες της αριστεράς και της εθνικής συνείδησης και του λαϊκού αγώνα. Συνεχίζοντας  ανέφερε ότι η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει και πως όποιος πιστεύει ότι πρέπει να κάθεται στην καρέκλα και να δρέπει τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητες, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στον λαό και την ιστορία.



Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ


Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου