Πώς θα βελτιώσεις άμεσα τα οικονομικά σου??



 έκπληξη θα δεις ότι κόβοντας, πχ, τον τρίτο καπουτσίνο της ημέρας δεν θα ωφεληθούν μόνο τα νεύρα σου αλλά και τα οικονομικά σου.

Μήπως τώρα που πλησιάζει ο καιρός για να κάνεις τη φορολογική δήλωσή σου, νιώθεις κάπως π(ι)εσμένος; Αν ναι, τότε ίσως η διάθεσή σου να έφτιαχνε λιγάκι αν ήξερες ότι, στην πραγματικότητα, η βελτίωση των οικονομικών σου είναι μια υπόθεση αρκετά πιο απλή και σαφώς λιγότερο επώδυνη απ' όσο φαντάζεσαι. Για την ακρίβεια, δεν έχεις παρά να εφαρμόσεις κάποια (ή αν είσαι αρκετά αποφασισμένος, όλα) από τα απλά αλλ'α αποτελεσματικά «κολπάκια» που ακολουθούν.

Περιόρισε τις «περιττές» πολυτέλειες
Για αρχή, μια διευκρίνηση: Μια «περιττή πολυτέλεια» δεν είναι ανάγκη να κοστίζει μια ολόκληρη περιουσία - μπορεί να μιλάμε για κάτι αρκετά τετριμμένο, όπως το να παραγγέλνεις μονίμως φαγητό απέξω ή το να πίνεις τρεις καφέδες την ημέρα στη δουλειά αντί για δύο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, είναι να καθίσεις και να καταγράψεις τα καθημερινά σου μικροέξοδα σε συνάρτηση με τις καθημερινές σου ρουτίνες. Αξιολόγησέ της με σύνεση και εν συνεχεία δοκίμασε να περικόψεις κάποιες από αυτές για μια εβδομάδα. Με έκπληξη θα δεις ότι κόβοντας, πχ, τον τρίτο καπουτσίνο της ημέρας, μεσοπρόθεσμα δεν θα ωφεληθούν αισθητά μόνο τα νεύρα σου αλλά και τα οικονομικά σου.

Για να το θέσουμε διαφορετικά, ναι, τις περισσότερες φορές η μύγα έχει όντως ξύγκι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το εντοπίσεις.

Πάρε τηλέφωνο κάποιον οφειλέτη σου
Αν κάποιος σου χρωστάει, πρέπει να πληρώσει, ακόμη κι αν είναι η μάνα σου, ο αδελφός σου, ο μπατζανάκης σου, ο Θεός ο ίδιος. Από την άλλη, βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι προκειμένου να δεις το χρώμα του χρήματος κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει ντε και καλά να καταφύγεις σε ακραίες λύσεις (βλέπε: κλαυθμούς και οδυρμούς, φοβέρες και τραμπουκισμούς).

Το πρώτο πράγμα που μπορείς και πρέπει να κάνεις σε ανάλογες περιπτώσεις είναι να τηλεφωνήσεις τον άνθρωπο που σου χρωστά και να έχεις μια ήρεμη, σύντομη και ειλικρινή κουβέντα μαζί του, στην οποία θα του υπενθυμίσεις το χρέος του αλλά και θα του τονίσεις πόσο πολύ έχεις ανάγκη να σε εξοφλήσει άμεσα. Ιδανικά, μπορείς επιπλέον να του προτείνεις εναλλακτικούς τρόπους εξόφλησης (για παράδειγμα, αν βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική στενότητα, να σε πληρώσει σε δόσεις).

Φιλική συμβουλή: Φρόντισε να παίξεις όσο καλύτερα μπορείς το χαρτί της συγκατάβασης. Βλέπεις, η συγκεκριμένη διαδικασία (ακόμη κι αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς) αποτελεί επί της ουσίας μια διαπραγμάτευση, οπότε - όπως ακριβώς ισχύει για κάθε διαπραγμάτευση - το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να χάσεις την ψυχραιμία σου.Θέλεις, λοιπόν, να βγάλεις περισσότερο χρήμα; Ξεκίνα να το σκέφτεσαι πιο συχνά. Όχι τι θα έκανες αν το είχες, αλλά τι προτίθεσαι να κάνεις για να το αποκτήσεις.

Σεβάσου τη Λίστα και αναζήτησε την καλύτερη προσφορά
Δεν υπάρχει άτομο, οικογένεια ή επιχείρηση που να μην έχει μια λίστα στην οποία καταγράφει τα προγραμματισμένα έξοδα, είτε μιλάμε για τον επόμενο μήνα, είτε για τον επόμενο χρόνο. Εξετάζοντας, λοιπόν, προσεκτικά τη συγκεκριμένη λίστα, ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος (στην περίπτωσή μας, εσύ) μπορεί ν' ανακαλύψει πραγματικές ευκαιρίες για να βελτιώσει «αναίμακτα» τα οικονομικά του. Για παράδειγμα, αν μιλάμε για τα εβδομαδιαία έξοδα του σούπερ μάρκετ, προσπάθησε να «γεμίζεις το καλάθι σου» (sic) με τα λεγόμενα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή να αγοράζεις «προκαταβολικά» σε μεγάλες ποσότητες προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά (σ.σ. τουλάχιστον για τα είδη που δεν έχουν ημερομηνία λήξεως).

Εναλλακτικά, μπορείς ακόμη και ν' αλλάξεις το σούπερ μάρκετ από το οποίο ψωνίζεις (ή προμηθευτή, αν μιλάμε για επιχείρηση) αν στο μεταξύ εντοπίσεις κάποιο που έχει καλύτερες τιμές στα είδη που σε ενδιαφέρουν.

Ξεκίνα άμεσα ν' αποταμιεύεις
Τα πράγματα είναι απλά: Ο μοναδικός τρόπος για να μαζέψεις σίγουρα κάποια λεφτά είναι αποταμιεύοντας συστηματικά. Εντάσσοντας, δηλαδή, την αποταμίευση στην καθημερινότητά σου ως ρουτίνα. Πώς θα το κάνεις; Όπως το έκανες με το πλύσιμο των δοντιών σου ή το ξύρισμα (καλά, γι' αυτό το τελευταίο δεν παίρνουμε κι όρκο...). Εναλλακτικά, προσπάθησε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να βάζεις «στην άκρη» ό,τι μπορείς, ανάλογα με την οικονομική σου δυνατότητα. Αποταμίευση είναι και τα χίλια ευρώ, αποταμίευση είναι και τα δέκα ευρώ...

Αφού, λοιπόν, κάνεις όλον αυτόν τον κόπο: α) Φρόντισε να μην έχεις άμεση πρόσβαση στα χρήματα που μαζεύεις, για να μην μπεις στον πειρασμό να τα ξοδέψεις σε μια στιγμή αδυναμίας (τοποθέτησέ τα, ας πούμε, σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που δεν είναι συνδεδεμένος με πιστωτική ή με κάρτα αναλήψεων). β) Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι τις αποταμιεύσεις αυτές θα τις χρησιμοποιήσεις μόνο για να αποκτήσεις ή για να κάνεις κάτι που κοστίζει ακριβά και το οποίο πραγματικά θέλεις.

Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει
Θέλεις, λοιπόν, να βγάλεις περισσότερο χρήμα; Ξεκίνα να το σκέφτεσαι πιο συχνά. Όχι τι θα έκανες αν το είχες, αλλά τι προτίθεσαι να κάνεις για να το αποκτήσεις. Όπως ισχύει για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η λύση στα οικονομικά σου προβλήματα μπορεί να βρίσκεται όπως λένε κάτω από τη μύτη σου και απλά να μην την έχεις μυριστεί ακόμη.

Όταν πλέον θα έχεις εφαρμόσει όλα (ή έστω, κάποια από) τα παραπάνω, το επόμενο που θα πρέπει να κάνεις είναι ν' αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο δημιουργικά και -γιατί όχι;- πιο ανορθόδοξα, και να καταγράφεις τις ιδέες αυτές που θεωρείς ότι θα σου φέρουν χρήμα. Μίλα γι' αυτές με ανθρώπους «της πιάτσας», ενημερώσου, προετοιμάσου και προετοίμασε το έδαφος για την υλοποίησή τους. Πάντα με μπόλικη υπομονή και ακόμη περισσότερη επιμονή.



Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου