Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» για μετανάστες και κατοίκους στα νησιά

«Βουλιάζουν» τα νησιά από τις καραβιές μεταναστών που φτάνουν καθημερινά - Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Αγαθονησίου

Σε τραγική κατάσταση συνεχίζουν να βρίσκονται τα νησιά του Αιγαίου όσον αφορά στο μεταναστευτικό με νέες καραβιές να εισέρχονται καθημερινά στην χώρα μας.



Η πολιτική που ακολούθησε - ή καλύτερα που δεν ακολούθησε - στο μείζον αυτό ζήτημα η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στις τοπικές κοινωνίες που αδυνατούν να χειριστούν χωρίς την ουσιαστική βοήθεια του κράτους τους χιλιάδες ανθρώπους που καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα μας, όσο και στους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διαπιστώνουν ότι ο Γολγοθάς τους δεν έχει τελειώσει με την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Η μεταφορά τους από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα απ' όπου θα συνεχίσουν τον δρόμο τους μέχρι την προσωπική τους «Γη της Επαγγελίας» σε κάποια βορειοευρωπαϊκή χώρα, κυρίως τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, γίνεται με βασανιστικά αργό ρυθμό με αποτέλεσμα τα νησιά αντί να αποφορτίζονται, να βουλιάζουν από τις ολοένα αυξανόμενες εισροές μεταναστών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότεροι από 9.500 μετανάστες που περιμένουν τη σειρά τους για να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής. Τη Δευτέρα το πρωί κατέφθασε στον Πειραιά το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας περίπου 2.500 μετανάστες, κυρίως συριακής καταγωγής,  από το νησί της Λέσβου, αλλά αυτό μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό.

Το πλοίο από την περασμένη Πέμπτη έχει καταπλεύσει τέσσερις φορές στον Πειραιά, μεταφέροντας μετανάστες από νησιά του Αιγαίου, όπως την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λέσβο. Έτσι, μέσα σε πέντε ημέρες πάνω από 9.000 μετανάστες από τη Συρία έχουν φτάσει στην Αθήνα.

Όμως, οι περισσότεροι δεν έμειναν στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά συνέχισαν το μακρύ ταξίδι τους, ταξιδεύοντας με λεωφορεία των ΚΤΕΛ και με τρένα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ειδομένη, ώστε μέσω Σκοπίων να φύγουν για κάποια χώρα της Ευρώπης.

Οι μετανάστες, που πλήρωσαν 50 ευρώ εισιτήριο για ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά, μιλώντας στο protothema.gr τονίζουν πως δεν ήρθαν στην Ελλάδα, για να δημιουργήσουν πρόβλημα, παραδεχόμενοι, ωστόσο, πως η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί είναι αποπνικτική.

Όπως δήλωσαν στο protothema.gr, για να έρθουν στην Ελλάδα, κάποιοι χρειάστηκαν να περιμένουν αρκετούς μήνες στην Τουρκία, ενώ δεν έλειψαν κι οι περιπτώσεις, όπου Τούρκοι δουλέμποροι τους εξαπάτησαν κι εξαφανίστηκαν, παίρνοντας όλα τους τα χρήματα.

Οι τιμές για να περάσουν απέναντι στα ελληνικά παράλια, όπως τόνισαν, κυμαίνονται από 1.000 έως 2.000 δολάρια κατά κεφαλήν για τους ενηλίκους, ενώ για τα παιδιά είναι είτε δωρεάν είτε μέχρι και 1.000 δολάρια.


Τουλάχιστον δύο νεκροί μετανάστες στα ανοιχτά της Λέσβου

Το Αιγαίο δυστυχώς συνεχίζει να γεμίζει με πτώματα ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αλλά χάνουν τις ζωές τους λίγο πριν τη σωτηρία. Τελευταία θύματα ήταν δύο μετανάστες που πνίγηκαν όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν αναποδογύρισε ανατολικά της θαλάσσιας περιοχής Σκάλας Μυστεγνών Μυτιλήνης. Στο σημείο έσπευσαν σκάφη του λιμενικού τα οποία περισυνέλεξαν τους υπόλοιπους επιβάτες, ενώ οι σοροί των δύο ανδρών εντοπίστηκαν από ελικόπτερο super puma και πλωτό του λιμενικού.

Τουλάχιστον 877 παράτυποι μετανάστες, διεσώθησαν το τελευταίο τριήμερο από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε 30 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, από τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής 21/08 έως τη Δευτέρα στις 7:30 το πρωί 24/08, οι εν λόγω διασώσεις έλαβαν χώρα στα νησιά Λέσβου, Χίου Σάμου και Κω.

Κραυγή απόγνωσης και σήμα κινδύνου εκπέμπει το Αγαθονήσι

Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» οι μετανάστες που αποβιβάζονται στο νησί είναι υπερδιπλάσιοι από τους κατοίκους, με τους τελευταίους να είναι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο δήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Κοττορός, απευθύνει δραματική έκκληση στην Πολιτεία για άμεση βοήθεια.

«Έχουμε πάνω στο νησί κάπου 340 άτομα που δεν μπορούν να φύγουν. Καθώς, δεν υπάρχει χώρος διαμονής καταλύουν παντού όπου βρίσκουν, σε δρόμους, κάτω από δέντρα. Σε αριθμό είναι υπερδιπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους», περιγράφει ο ίδιος.

Και συνεχίζει: «Είμαστε 150 άτομα στο νησί και δεν υπάρχουν υποδομές. Εχουμε μόνο έναν αστυνομικό στο τοπικό τμήμα και δύο λιμενικούς. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. Δεν υπάρχει γιατρός και τα τρόφιμα είναι ελάχιστα, λιγοστό και το νερό».

Το νησί βρίσκεται κοντά στη Σάμο, έχει έκταση μόλις 13,4 τ.χλμ. και γύρω υπάρχουν πολλές βραχονησίδες και εντάσσεται στο Natura 2000 ως καταφύγιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου