Οι ελαστικές κάλτσες κατά των θρόμβων καταπολεμούν το ροχαλητό

Οι ελαστικές κάλτσες που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα κατά τη διάρκεια πτήσεων αλλά και άλλων μεγάλων αποστάσεων θα μπορούσαν επίσης να δώσουν λύση στο ροχαλητό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι κάλτσες πιστεύεται ότι μειώνουν την ποσότητα του υγρού που συσσωρεύεται στο κάτω μέρος των ποδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το βράδυ μέρος αυτού του ρευστού «μετατοπίζεται» μέχρι και την περιοχή του λαιμού, ως αποτέλεσμα της βαρύτητας όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια κατάσταση που σχετίζονται με το ροχαλητό η οποία επηρεάζει περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους στη Μ. Βρετανία.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Sleep Medicine» επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, επιστράτευσαν 55 άντρες που έπασχαν από υπνική άπνοια και ζήτησαν από τους 22 να φορούν καθημερινά και επί δύο εβδομάδες ελαστικές κάλτσες, τις οποίες έπρεπε να βγάζουν το βράδυ. Την νύχτα οι ερευνητές παρακολουθούσαν το ροχαλητό, ενώ με ηλεκτρόδια που τους είχαν τοποθετήσει στα πόδια, αξιολογούσαν την αλλαγή του υγρού όταν ήταν ξαπλωμένοι.

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι στους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν ελαστικές κάλτσες παρατηρήθηκε μείωση των επεισοδίων άπνοιας κατά 27%, σε σύγκριση με τα επεισόδια που είχαν πριν την έναρξη της μελέτης. Όπως, εξάλλου, έδειξαν οι μετρήσεις των υγρών, η μείωση στις άπνοιες οφειλόταν στο ότι είχαν μετακινηθεί λιγότερα υγρά προς τις δομές του λαιμού τους. Οι εθελοντές που φορούσαν τις κοινές κάλτσες δεν είδαν σχεδόν καμία αλλαγή σε σχέση με ό,τι βίωναν πριν αρχίσει η μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν έναν νέο πιθανό μηχανισμό εκδήλωσης της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, η οποία έως τώρα αποδιδόταν στην χαλάρωση των δομών στο πίσω μέρος του λαιμού και στον λάρυγγα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου