η γιόγκα κάνει καλό στην κατάθλιψη, τις αϋπνίες και την σχιζοφρένεια

Θετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους που πάσχουν από ήπια κατάθλιψη και αϋπνία έχει η γιόγκα, ενώ δείχνει να βελτιώνει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας σε ασθενείς που κάνουν τη σχετική φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής ψυχιατρικής Μουραλί Ντοραϊσγουάμι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής “Frontiers in Psychiatry”, έκαναν μια συστηματική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) άνω των 100 δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών πάνω στην επίδραση της γιόγκα στις ψυχικές παθήσεις.

Η γιόγκα, μια πανάρχαια ινδική πρακτική, με μια παράδοση έως 5.000 ετών, είναι πολύ δημοφιλής σήμερα σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα), απαλλαγμένη πια από το αρχικό θρησκευτικό πλαίσιό της, καθώς ακόμα και συνοικιακά γυμναστήρια προσφέρουν πλέον τα σχετικά μαθήματα εξάσκησης. Για πολλούς ανθρώπους, ιδίως για όσους έλκονται από τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής και θεραπείας, θεωρείται πλέον μια από τις καλύτερες ολιστικές μεθόδους σωματικής και ψυχικής υγείας.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακριβώς «επειδή η γιόγκα έχει εξελιχτεί σε ένα τέτοιο πολιτισμικό φαινόμενο, έχει γίνει δύσκολο να διακρίνουν οι γιατροί και οι ασθενείς την αλήθεια από την υπερβολή, όσον αφορά τα οφέλη της». Με στόχο να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις μέχρι σήμερα σχετικές επιστημονικές μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως η άσκηση της γιόγκα παρέχει οφέλη για σχεδόν όλες τις ψυχικές/νοητικές διαταραχές.

Ο Μουραλί Ντοραϊσγουάμι ανέφερε ότι η σύγχρονη επιστημονική γνώση έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της αρχαίας ινδικής πρακτικής. Όπως είπε, η γιόγκα είναι «πολλά υποσχόμενη» αναφορικά με τις ψυχιατρικές διαταραχές και, όταν εξασκείται από τους ασθενείς, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους, αλλά και στην πρόληψή τους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει στοιχεία-κλειδιά του ανθρώπινου σώματος, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην ψυχική/νοητική υγεία, δρώντας βιοχημικά με παρόμοιους τρόπους με φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά ή η ψυχοθεραπεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη έχει βρει ότι η γιόγκα επηρεάζει το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών, της εσωτερικής χρόνιας φλεγμονής του οργανισμού, του στρες των κυττάρων λόγω οξείδωσης, του επιπέδου των λιπιδίων (χοληστερόλη) κ.α.

Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου