Στάση του σώματος, μακιγιάζ, ατάκες Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις στο ντιμπέιτ;

O άκαμπτος Πάνος Χαρίτος - Ο αυτοσαρκασμός του Μάκη Γιομπαζιολιά - Οι καίριες ερωτήσεις από Σρόιτερ και Κοσιώνη - Ποια η εικόνα του τηλεοπτικού κοινού για τους δημοσιογράφους

Τσίπρας εναντίον Μεϊμαράκη, με προβαρισμένες ατάκες αλλά και εμπνεύσεις της στιγμής, έδειξαν ότι βγήκαν στο «ρινγκ» καλά προπονημένοι. Απέναντί τους, οι έξι δημοσιογράφοι έδωσαν τη δική τους μάχη για τις εντυπώσεις -ίσως και για τα ντιμπέιτ του μέλλοντος.



Ο «μεγάλος τελικός» ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου δικαίωσε, σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον, τις προσδοκίες όλων. Φαίνεται ότι η προηγούμενη αναμέτρηση λειτούργησε σαν προθέρμανση και γενική δοκιμή, συνεπώς, τόσο οι δύο μονομάχοι, όσο και οι δημοσιογράφοι ήταν πολύ πιο άνετοι, εύστοχοι και τηλεοπτικώς σαφώς πιο ελκυστικοί ως «θέαμα». Παρά τις υπερβολές, «θεατρικού» τύπου ενίοτε, κυρίως από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στα πρώτα λεπτά της παρουσίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εξελίχθηκε όπως η προηγούμενη, ανιαρή διαδικασία.

Το μόνο που παρέμεινε ίδιο, ίσως μάλιστα και να επιδεινώθηκε, είναι η δυσκαμψία του συντονιστή εκ μέρους της ΕΡΤ, του κατά τα άλλα καταξιωμένου, συμπαθούς και αγαπητού Πάνου Χαρίτου. Ο δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, χαλάρωσε μεν πολύ ως προς την ευλαβική τήρηση των χρονικών ορίων σε σχέση με το προηγούμενο ντιμπέιτ, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τη γενικότερη παρουσία του. Η αλύγιστη, ανέκφραστη μορφή του προσέκτησε την παγερή όψη του φαντάσματος -συντελούντος και του εκρού μέικ-απ που επέλεξε για το πρόσωπό του το τμήμα μακιγιάζ της ΕΡΤ.



Η πολυαναμενόμενη αναμέτρηση Τσίπρα-Μεϊμαράκη άρχισε περίπου οκτώ λεπτά μετά από τις 21:00 και ολοκληρώθηκε στις 23:40, ενώ ενδιαμέσως υπήρξαν δύο τρίλεπτες διακοπές για διαφημίσεις -άλλη μία διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο αδιάλλειπτο μαραθώνιο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έδειξαν αμέσως ότι είχαν κάνει συστηματική προπόνηση πριν από το «ματς», με τον κ. Τσίπρα να φαίνεται πως κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεφύγει από το χαρακτηριστικό απολογητικό/παρακλητικό του ύφος με τη λυπημένη έκφραση που δίνει στο πρόσωπό του η κατάλληλη κλίση στα υπερόφρυα τόξα του. Κινητικός, με χαμόγελα και μορφασμούς, με ιδιαίτερους τονισμούς της φωνής του, προσπάθησε να προκαταβάλει μιλώντας τη γλώσσα του σώματος ότι δεν είχε έρθει στην ΕΡΤ για να χάσει.



Αντίστοιχα, στα πρώτα λεπτά της παρουσίας του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδειξε να μην είναι και τόσο χαλαρός, το χαμόγελό του δεν ήταν το γνώριμο, εγκάρδιο και αυθόρμητο. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις έχασε προς στιγμήν τον ειρμό της σκέψης του και άφησε μετέωρο το όνομα της δημοσιογράφου, καθώς αφαιρέθηκε -πιθανώς υπνωτισμένος από το ανοιχτόχρωμο, κοντομάνικο ταγέρ της Μάρας Ζαχαρέα. Κατόπιν, όμως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρήκε το συνήθη βηματισμό του και ενίσχυσε την επίθεσή του στον Αλέξη Τσίπρα με την κινησιολογία και φρασεολογία που έχει ήδη κατακτήσει σαν σήμα κατατεθέν.

Σε ό,τι αφορά στο χρόνο, όπως δείχνει και η διάρκεια του ντιμπέιτ, η οποία ξεπέρασε την αρχικώς προβλεφθείσα διάρκεια κατά περίπου 40 λεπτά, σχεδόν κανείς δεν τήρησε το διάστημα που του αναλογούσε, είτε για ερώτηση, είτε για σχόλιο. Στους δύο πρώτους κύκλους οι συμπληρωματικές ερωτήσεις χρησιμοποιήθηκαν από τους δημοσιογράφους για να επαναλάβουν το αρχικό τους ερώτημα, καθώς οι αρχηγοί απέφευγαν να καλύψουν το εκάστοτε ζήτημα με συγκεκριμένη και ξεκάθαρη τοποθέτηση.



Όπως και στο προηγούμενο ντιμπέιτ, ο Μάκης Γιομπαζολιάς έδειξε ότι ήταν, σχεδόν με αυτοσαρκασμό, σε πλήρη αδυναμία να εκφραστεί εντός δεδομένου χρονικού πλαισίου. Εκτός χρόνου, όχι όμως και εκτός τόπου, ο βετεράνος δημοσιογράφος προσέθεσε τη δική του πινελιά ευθυμίας σε μια συζήτηση τόσο σοβαρή -ενίοτε- όσο και το μέλλον της χώρας.

Εάν γινόταν μια πρόχειρη, διαισθητική κατάταξη των έξι δημοσιογράφων που έλαβαν μέρος στο ντιμπέιτ μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη, στην κορυφή θα έθετε σίγουρα τους νεότερους, δηλαδή τη Σία Κοσιώνη και τον Αντώνη Σρόιτερ. Αμφότεροι δυναμικοί και ακριβείς, χτύπησαν με τις ερωτήσεις τους την καρδιά των προβλημάτων που επέλεξαν να θέσουν στους πολιτικούς αρχηγούς.



Ιδιαίτερα ο Αντώνης Σρόιτερ, αξιοποιώντας την εμπειρία της πρώτης αναμέτρησης, ήταν εκφραστικός και άνετος, κερδίζοντας τις εντυπώσεις της βραδιάς με ερωτήσεις του τύπου: «Τελικά τι πήγε στραβά με τη διαπραγμάτευση;». Διερμήνευσε, έτσι, μια απορία που θα μπορούσε να έχει θέσει κάθε Έλληνας στον Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μια άτυπη ψηφοφορία που διενεργήθηκε από ιστοσελίδα lifestyle, αμέσως μετά από το ντιμπέιτ ο Αντώνης Σρόιτερ απέσπασε το 43% των προτιμήσεων του κοινού. Για την ιστορία, στην ίδια, ανεπίσημη κατάταξη, η Όλγα Τρέμη, παρά την κομψότητα και το άψογο ροζ ταγέρ της, ήταν η λιγότερο συμπαθής από τους έξι συναδέλφους της με 3,62%. Η Μάρα Ζαχαρέα βρέθηκε στο 4,8%, η Μαρία Χούκλη στο 12,4%, η Σία Κοσιώνη (στα μωβ αυτή τη φορά) στο 17,57% και ο, μάλλον ανεπανάληπτος, Μάκης Γιομπαζολιάς, στο 18,61%.


Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου