Τα προβιοτικά «θεραπεύουν» το αίσθημα ντροπής!!

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα τουρσιά, το γιαούρτι, ακόμα και ορισμένα είδη μαύρης σοκολάτας θα μπορούσαν να βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπερβολικής… ντροπής, σύμφωνα με μια μελέτη.







Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κοινωνικού άγχους, όπως διαπίστωσε μια ομάδα ερευνητών από αμερικανικά πανεπιστήμια.

«Είναι πιθανό τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια), στα τρόφιμα που υπόκεινται σε διαδικασία ζύμωσης, να αλλάζουν ευνοϊκά το περιβάλλον στο έντερο και οι αλλαγές αυτές με τη σειρά τους να επηρεάζουν τη συμπεριφορά που συνδέεται με το κοινωνικό άγχος» αναφέρουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το κολέγιο College of William and Mary στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Το κοινωνικό άγχος –γνωστό αλλιώς και ως κοινωνική φοβία- είναι μία από τις πιο κοινές διαταραχές άγχους και αποτελεί ένα επίμονο και συντριπτικό αίσθημα φόβου απέναντι σε κοινωνικές καταστάσεις.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή μπορεί να φοβούνται καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να συναντήσουν αγνώστους, να μιλήσουν σε ομάδες ανθρώπων, να μιλήσουν στο τηλέφωνο, ή να πάνε για ψώνια. Αυτό επηρεάζει τη ζωή τους στο χώρο εργασίας, στο σχολείο και στις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους, ενώ η θεραπεία συνήθως αποτελείται από χορήγηση αντικαταθλιπτικών και συνεδρίες γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Πιστεύεται ότι ένας στους δέκα ανθρώπους μπορεί να υποφέρει από αυτή, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη διαταραχή σε σχέση με τους άντρες.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychiatry Research. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 710 ανθρώπους, μέσα από μια σειρά ερωτηματολογίων τα οποία ήταν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αξιολογήσουν την προσωπικότητά τους, αλλά και τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, τις τελευταίες 30 ημέρες. Ανάμεσα σε αυτά τα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονταν το γιαούρτι, το ζυμωμένο γάλα σόγιας, σούπα miso, λάχανο τουρσί, κάποια είδη μαύρης σοκολάτας και πίκλες. Το ερωτηματολόγιο ρωτούσε ακόμη για τη συχνότητα άσκησης και τη μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους συμμετέχοντες, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να ελέγξουν τις υγιείς συνήθειες των εθελοντών.

Όσοι έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση, εμφάνιζαν λιγότερα συμπτώματα κοινωνικού άγχους, με την επίδραση να είναι μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων με γενετικό κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής κοινωνικού άγχους, όπως μετρήθηκε στην κλίμακα του νευρωτισμού κατά την αξιολόγηση της προσωπικότητας.

Ο ερευνητής Dr Matthew Hilimire ανέφερε, ότι προηγούμενες έρευνες που είχαν γίνει σε ζώα είχαν βρει ότι τα προβιοτικά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος μιμείται τα αγχολυτικά φάρμακα, όπως οι βενζοδιαζεπίνες.

«Δίνοντας στα ζώα προβιοτικά, αυξάνονται οι δείκτες GABA. Επομένως, είναι σαν να τους δίνουμε φάρμακα, όμως είναι ο οργανισμός τους που τους παράγει» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Ο ίδιος ο οργανισμός αυξάνει το νευροδιαβιβαστή, που μειώνει τα επίπεδα του άγχους».

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ωστόσο τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά, μπορεί να λειτουργούν ως παρέμβαση μικρού κινδύνου για τη μείωση του κοινωνικού άγχους.

ΑΝ σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε και μοιραστείτε το με τους
φίλους σας!
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου