7 τρόποι για να αντιμετωπίσετε και να εξαλείψετε τα ινομυώματα της μήτρας με φυσικό τρόπο

Περίπου το 70% των γυναικών θα εμφανίσουν ινομυώματα κάποια στιγμή στη ζωή τους, όμως για την πλειοψηφία των γυναικών υπάρχει μία μόνο επιλογή θεραπείας μέσω της συμβατικής οδού, δηλαδή την υστερεκτομή. Μερικές γυναίκες δεν παρουσιάζουν ποτέ κανένα σύμπτωμα, ενώ άλλες έχουν πολύ έντονα συμπτώματα. Το θετικό είναι ότι τα περισσότερα ινομυώματα δεν προκαλούν συμπτώματα και πολλές φορές δεν απαιτούν καμία ιδιαίτερη θεραπεία.

Τα ινομυώματα της μήτρας ή λειομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα της γυναίκας. Αν και τις περισσότερες φορές τα ινομυώματα συρρικνώνονται μόνα τους, δυστυχώς,  αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία υστερεκτομής σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Τις περισσότερες φορές οι ωοθήκες, οι οποίες παράγουν τεστοστερόνη, αφαιρούνται μαζί με τη μήτρα προκαλώντας έτσι μια σειρά από πολλά άλλα προβλήματα.

Πληροφορίες για τα ινομυώματα της μήτρας

– Τα ενδομήτρια ινομυώματα βρίσκονται στο εσωτερικό της μήτρας.

– Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα βρίσκονται στο τοίχωμα της μήτρας.

– Τα υπορρογόνια ινομυώματα βρίσκονται κάτω από την ορώδη μεμβράνη της μήτρας.

– Τα περισσότερα είναι καλοήθη και δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα.

– Τα ινομυώματα συνήθως σχηματίζονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία, μεγαλώνουν με την εγκυμοσύνη και συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση.

– Ο ρυθμός ανάπτυξής τους είναι γενικά πολύ αργός.

– Η αιτία εμφάνισής τους δεν είναι πλήρως γνωστή, αν και τα οιστρογόνα θεωρούνται πρωταρχικός παράγοντας για την ανάπτυξή τους.

– Τα ινομυώματα μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος και να είναι τόσο μικρά που να μπορούν να εντοπιστούν μόνο με μικροσκόπιο ή να γίνουν πολύ μεγάλα.

– Τα μεγαλύτερα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν οίδημα στο κάτω μέρος της κοιλιάς και να φαίνεται ότι μια γυναίκα είναι έγκυος λίγων μηνών.

– Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν πόνο, βαριά αιμορραγία ή νιώθουν πίεση.

Τα 6 πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλούν τα ινομυώματα

Για τις περισσότερες γυναίκες τα ινομυώματα δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, δυσφορία ή προβλήματα υγείας. Ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:

1) Βαριά και / ή παρατεταμένη εμμηνόρροια.
Τα ινομυώματα κάνουν το τοίχωμα της μήτρας παχύτερο κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου προκαλώντας έτσι πολύ βαρύτερη αιμορραγία από τη συνηθισμένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιμορραγία είναι σοβαρή και προκαλεί αναιμία.

2) Σημαντική αλλαγή στην έμμηνο ρήση (π.χ. απότομη αύξηση του πόνου, βαρύτερη αιμορραγία).

3) Πυελικό άλγος ή αίσθηση βάρους ή πληρότητας στην πυελική περιοχή. Τα ινομυώματα μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από πολύ μικρά (μικρότερα από έναν σπόρο) μέχρι πολύ μεγάλα (μεγέθους γκρέιπφρουτ). Τα μεγάλα ινομυώματα μπορεί να κάνουν την κοιλιά σας να φαίνεται διογκωμένη όπως συμβαίνει στην εγκυμοσύνη.

4) Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

5) Συχνή και / ή δυσκολία στην ούρηση.

6) Δυσκοιλιότητα. Τα ινομυώματα μπορεί να επεκταθούν με αποτέλεσμα η μήτρα να πιέζει την ουροδόχο κύστη ή το έντερο προκαλώντας δυσκοιλιότητα.

7 τρόποι για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων με φυσικό τρόπο

1) Πράσινο τσάι ή εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (επιγαλλοκατεχίνη ή EGCG) έχει δώσει ελπίδες σε κλινικές δοκιμές όσον αφορά τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων. Οι γυναίκες που λάμβαναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και το μέγεθος των ινομυωμάτων μειώθηκε πάνω από 30%. Έτσι λοιπόν το πράσινο τσάι έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη καινούριων ινομυωμάτων.

2) Ίνες λιναριού

Σχεδόν όλες οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη των φυτοοιστρογόνων ορμονών φυτικής προέλευσης που βρίσκονται στον λιναρόσπορο. Τα φυτοοιστρογόνα δεν αποτελούν μόνο μια ασφαλή εναλλακτική λύση για τις συνθετικές ορμόνες, αλλά μειώνουν τις επιπτώσεις των οιστρογόνων με φυσικό τρόπο μπλοκάροντας τους υποδοχείς των οιστρογόνων στα κύτταρα των ινομυωμάτων και σε άλλους ιστούς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ινών λιναριού βοηθά τον οργανισμό να παράγει μικρότερες ποσότητες ανθυγιεινών οιστρογόνων. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της ανάπτυξης των όγκων σε ολόκληρο το σώμα καθώς και στην απαλλαγή του από τις τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων και των υπερβολικών οιστρογόνων. Λόγω της φύσης των πηγών σόγιας που δεν έχουν υποστεί ζύμωση, θα πρέπει να αποφευχθούν ακόμη και αν είναι βιολογικές.

3) Σπασμολυτικά βότανα

Tα σπασμολυτικά βότανα χρησιμοποιούνται για τη χαλάρωση των μυών κι έτσι μειώνουν τον πόνο που οφείλεται στα ινομυώματα. Τα βότανα αυτά επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και ανακουφίζουν από την ένταση των μυών και τις κράμπες.

Αυτά περιλαμβάνουν βότανα όπως το Μπλακ Κοχός (Cimicifuga racemosa), το άγριο Γιαμ (Dioscorea villosa), η παπαρούνα Καλιφόρνιας (Eschscholzia californica), τα άγρια μαρούλια (Lactuca virosa), η λομπέλια (Lobelia inflata), η δρόγη (Leonurus cardiaca), το χαμομήλι (Matricaria recutita), το μελισσόχορτο (Melissa officinalis), η πασιφλώρα (Passiflora incarnata), η κρανιά (Piscidia Erythrina), η αγριοκερασιά (Prunus spp.), η σκουτελάρια (Scutellaria lateriflora), η βαλεριάνα (Valeriana officinalis), το βιβούρνο (Viburnum opulus), το τζίντζερ (Zingiber officinalis) και το κάβα (Piper methysticum).

4) Μείωση ή εξάλειψη των «λευκών» τροφίμων

Τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα μπισκότα, το κέικ και τα ζυμαρικά αυξάνουν την ινσουλίνη, η οποία αλλάζει τον τρόπο μεταβολισμού των οιστρογόνων δημιουργώντας ενώσεις που προκαλούν κυτταρική φλεγμονή και ινομυώματα ενώ ταυτοχρόνως ενισχύουν την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων ινομυωμάτων. (Περαιτέρω στοιχεία που δείχνουν σύνδεση ανάμεσα στα ινομυώματα, τη διατροφή και τα οιστρογόνα είναι το γεγονός ότι τα ινομυώματα παρουσιάζονται πιο συχνά σε υπέρβαρες γυναίκες).

5) Κινεζική ιατρική

Τα Κινεζικά φυτικά φάρμακα μπορούν συνεπώς να συρρικνώσουν τα ινομυώματα ή / να ανακουφίσουν από τα συμπτώματά τους. Μια μελέτη έδειξε ότι η φυτική θεραπεία Kuei-chih-fu-ling-wan μείωσε το μέγεθος των ινομυωμάτων στο περίπου 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Διάφορες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα Tripterygium wilfordii ή lei gong Teng μπορεί να συρρικνώσει τα ινομυώματα εξίσου καλά ή και καλύτερα από το φάρμακο μιφεπριστόνη. Η θεραπευτική φόρμουλα Guizhi Fuling (Ramulus Cinnamomi, Poria, Semen Persicae, Radix Paeoniae Rubra ή Radix Paeoniae Alba και Cortex Moutan) μαζί με μιφεπριστόνη είναι επίσης αποτελεσματικά στη μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων.

6) Προσαρμογόνα βότανα

Τα προσαρμογόνα βότανα ενισχύουν τη γενική υγεία του ενδοκρινικού συστήματος. (Οι γυναίκες με ινομυώματα της μήτρας έχουν πολλά οιστρογόνα). Βότανα όπως το τζίνσενγκ (Panax Ginseng), η κωδώνοψις (Codonopsis pilosula), ο αστράγαλος (Astragalus membranaceus), ο βασιλικός (Ocimum sanctum), το ασβαγκάντα (Withania somnifera), το σαταβάρι (Asparagus racemosus), το Ελεύθερο (Eleutherococcus senticosus, η χρυσή ρίζα (Rhodiola rosea), η σχιζάνδρα (Schizandra chinensis), το μανιτάρι Reishi (Ganoderma lucidum) και η γλυκόριζα (Glycerhiza glabra) δρουν με διάφορους τρόπους και αυξάνουν την αντίσταση στην πίεση που προκαλείται από τα ινομυώματα χωρίς να διαταράσσονται οι φυσιολογικές βιολογικές λειτουργίες.

7) Βελονισμός

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι σε μερικές γυναίκες ο Βελονισμός είναι αποτελεσματικός στη βελτίωση των συμπτωμάτων από τα ινομυώματα. Επειδή ο Βελονισμός συνήθως έχει λίγες παρενέργειες, αξίζει να το ψάξετε αν δείτε ότι άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτελέσματα. Βεβαιωθείτε ότι θα συνεργαστείτε με έναν εξουσιοδοτημένο βελονιστή.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες που είχαν αποτελέσματα σε πολλές γυναίκες περιλαμβάνουν την αποτοξίνωση του συκωτιού, την υδροθεραπεία του παχέος εντέρου, την κατανάλωση πράσινων χυμών, τη χορήγηση κάψουλων κουρκούμης για τη μείωση της φλεγμονής, τα συστημικά ένζυμα, το βάμμα λυγαριάς (συρρικνώνει τα ινομυώματα), το εκχύλισμα πικροδάφνης και την αποφυγή αντισυλληπτικών χαπιών για την πρόληψη της ανάπτυξης ινομυωμάτων.


Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου