Οι μερίδες που προκύπτουν είναι για 10 άτομα. Ο χρόνος προετοιμασία είναι 20' και για το ψήσιμο 45'.
Υλικά
Για το κέικ:
125 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. μαρμελάδα φρούτα του δάσους
145 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
70 γρ. σκόνη κακάο
1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
250 ml γάλα
Σάλτσα μερέντας:
80 γρ. μερέντα
40 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% περιεκτικότητα κακάο
30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
120 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
25 γρ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά, αν θέλετε η σάλτσα να είναι πιο γλυκιά)
Διαδικασία
Για το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς . Βουτυρώστε και αλευρώστε το στρογγυλό ταψί 20 εκατοστά. Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, τη σόδα και το κακάο σε ένα μεσαίο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε με μίξερ χειρός το βούτυρο, τη ζάχαρη για 6΄μέχρι να γίνει άσπρο και αφράτο. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά και χτυπήστε για ένα λεπτό μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε την μαρμελάδα και χτυπήστε για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε τα κοσκινισμένα ξηρά συστατικά εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το γάλα. Χτυπήστε για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και απλώστε με μια σπάτουλα σιλικόνης να είναι ομοιόμορφο. Ψήστε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά ή όταν βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή. Βγάλτε το και αφήστε το κέικ να κρυώσει.
Για την σάλτσα μερέντας: Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα και το βούτυρο μέχρι ζεσταθεί καλά. Μην αφήνετε να βράσει. Σε ένα μπολ ρίξτε την σοκολάτα, την μερέντα. Αδειάστε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα γάλακτος και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήστε για 15΄μέχρι να είναι χλιαρό. Καλύψτε με την σάλτσα το κρύο κέικ και αφήστε για 30΄. Είναι έτοιμο να το σερβίρετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!
Υλικά
Για το κέικ:
125 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. μαρμελάδα φρούτα του δάσους
145 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
70 γρ. σκόνη κακάο
1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
250 ml γάλα
Σάλτσα μερέντας:
80 γρ. μερέντα
40 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% περιεκτικότητα κακάο
30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
120 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
25 γρ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά, αν θέλετε η σάλτσα να είναι πιο γλυκιά)
Διαδικασία
Για το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς . Βουτυρώστε και αλευρώστε το στρογγυλό ταψί 20 εκατοστά. Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, τη σόδα και το κακάο σε ένα μεσαίο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε με μίξερ χειρός το βούτυρο, τη ζάχαρη για 6΄μέχρι να γίνει άσπρο και αφράτο. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά και χτυπήστε για ένα λεπτό μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε την μαρμελάδα και χτυπήστε για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε τα κοσκινισμένα ξηρά συστατικά εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το γάλα. Χτυπήστε για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και απλώστε με μια σπάτουλα σιλικόνης να είναι ομοιόμορφο. Ψήστε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά ή όταν βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή. Βγάλτε το και αφήστε το κέικ να κρυώσει.
Για την σάλτσα μερέντας: Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα και το βούτυρο μέχρι ζεσταθεί καλά. Μην αφήνετε να βράσει. Σε ένα μπολ ρίξτε την σοκολάτα, την μερέντα. Αδειάστε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα γάλακτος και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήστε για 15΄μέχρι να είναι χλιαρό. Καλύψτε με την σάλτσα το κρύο κέικ και αφήστε για 30΄. Είναι έτοιμο να το σερβίρετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου